Geschiedenis van ALS

In 1975 werd Actief Linkse Studenten opgericht als studentenorganisatie van de SP. Al zeer snel, reeds in 1976 was een meerderheid van de ALS-leden gewonnen voor een meer marxistische benadering van het socialisme, in tegenstelling tot de sociaal-democratische koers van de SP. Deze partij reageerde hierop door ALS buiten de partij te plaatsen.

In 1991 stond ALS mee aan de wieg van de campagne Blokbuster, die het fascisme in België wil aanpakken door de strijd tegen racisme te koppelen aan de sociaal-economische crisis. Blokbuster was en is nog steeds de meest actieve antiracistische organisatie in Vlaanderen. Ieder jaar organiseren we met Blokbuster een anti-NSV betoging in een studentenstad. Daarbij worden telkens honderden jongeren gemobiliseerd.

ALS heeft steeds gepoogd studenten actief te betrekken bij de arbeidersstrijd, en was in 1995 de motor van de studentenbeweging aan de Gentse universiteit die de Boelwerfarbeiders steunden in hun acties tegen de sluiting van hun bedrijf. In 2001 lagen we mee aan de basis van de antiglobaliseringsacties in ons land, onder meer met de campagne Internationaal Verzet. In die beweging legden we nadruk op het feit dat het neoliberalisme de levensstandaard van de arbeiders ondermijnt. In 2005 organiseerden we met onder meer de vakbonden een Jongerenmars voor Werk.

In de onderwijsacties – onder meer tegen Bologna, de plannen van Vandenbroucke en voor gratis onderwijs met de Respact-campagne – leggen we nadruk op de noodzakelijke solidariteit tussen personeel en studenten. Samen staan we sterker in de strijd tegen de afbraakpolitiek in het onderwijs. In 2006 lagen we mee aan de basis van enkele grote studentenbetogingen tegen Vandenbroucke. In 2009 namen we deel aan de betoging “Respact” tegen de dure studiekosten.

Vanaf 2009 worden de Actief Linkse Studenten open gegooid voor alle jongeren. We willen ook scholieren organiseren met de Actief Linkse Scholieren. Met de Actief Linkse Scholieren voerden we onder meer campagne tegen het Antwerpse hoofddoekenverbod op school.

In het schooljaar 2010-2011 lag de nadruk op acties en campagnes voor werk. Jongeren worden bijzonder hard getroffen door de economische crisis. Als antwoord daarop is er volgens ons nood aan verzet, lokale jongerenmarsen voor werk kunnen een goede aanzet vormen.

Eind 2012 lagen we mee aan de basis van de campagne TegenGAS, naar aanleiding van de ‘Gemeentelijke Administratieve Sancties’ waarmee de repressie en de willekeur (onder meer tegenover jongeren) wordt opgedreven.