Voer mee actie in Glasgow tijdens de COP26

Destroy capitalism before it destroys the planet

In 2019 vonden overal ter wereld massale betogingen en schoolstakingen plaats tegen de klimaatcrisis. Deze zomer heeft op catastrofale wijze aangetoond dat de klimaatstrijd niet voorbij is. De Actief Linkse Studenten (ALS) en Campagne ROSA nemen daarom in de komende maanden verschillende maanden om de klimaatbeweging terug op te bouwen. Ons belangrijkste initiatief bestaat uit een internationale mobilisatie richting Glasgow (Schotland) waar we deelnemen aan het vierdaagse actieweekend van International Socialist Alternative (ISA). 

Wanneer gaan we naar Schotland?

Van 3 t.e.m. 7 november. En oh ja, dat is in de herfstvakantie! Iedereen kan dus mee.

Woensdagavond 3 november verzamelen we allen in Brussel om met onze bussen te vertrekken naar Glasgow. Vanuit heel wat steden over het hele land zullen we collectieve vertrekken organiseren richting Brussel zodat niemand alleen naar de hoofdstad hoeft te trekken. Zondagavond 7 november komen we tegen de vroege avond terug aan in België zodat iedereen op tijd thuis is om de volgende dag terug naar school te gaan. De exacte tijdstippen van dit alles worden in de maand oktober meegedeeld.

Wat gaan we daar allemaal doen?

De Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA nemen deel aan een internationale mobilisatie van ISA. Met minstens 350 activisten uit de hele wereld en vanuit minstens 4 continenten komen we er vier dagen samen om actie te voeren tijdens de COP26. Wie met ALS en ROSA mee wilt naar Glasgow is er ook om deel te nemen aan ons volledige programma. Het is de bedoeling dat we als groep altijd bij elkaar blijven en deelnemen aan de voorziene activiteiten. 

Op donderdag staat de dag vooral in het teken van reizen richting Glasgow en het ontmoeten van de eerste internationale activisten. Verschillende activisten uit Nederland, Duitsland en Polen reizen mee met ons vanuit Brussel en ‘s avonds ontmoeten we in Schotland ook de hele groep. Het exacte vertrekuur wordt zo snel als mogelijk gecommuniceerd naar alle deelnemers. Op vrijdag vindt een grote actie plaats in Glasgow in het teken van de internationale klimaatstaking die die dag doorgaat. Ook zaterdag nemen we deel aan wat wel eens de grootste betoging van de hele COP conferentie zou kunnen worden. Die avond organiseren we ook een publieke meeting met ISA in het Radisson Blu Hotel in Glasgow. Zondagochtend wordt het vroeg dag, want de rit naar Brussel duurt al snel zo’n 15 uur en is het helaas al de laatste dag van ons verblijf.

Hoeveel kost het dan?

Meegaan naar Glasgow kost 185 euro. Daarvoor krijg je al het nodige transport, verblijf, enkele maaltijden in Glasgow zelf en al het nodige materiaal om actie te kunnen voeren. 185 euro is natuurlijk een grote som geld, daarom lanceren we ook een “Glasgow Fonds”, een grote pot geld waarin we 10.000€ willen verzamelen om het voor 100 jonge activisten mogelijk te maken vanuit België actie te voeren in Glasgow. Het Glasgow Fonds bouwen we op via een grote online crowdfunding campagne en steunkaartenverkoop. Iedereen die meegaat bouwt mee aan het Glasgow Fonds en kan erop beroep doen wanneer het niet lukt om het volledige inschrijvingsgeld te betalen.

Heb ik nog iets nodig?

Vanaf 1 oktober 2021 kan je het Verenigd Koninkrijk enkel nog binnenkomen met een reispaspoort! Een normale ID-kaart volstaat dus niet! Controleer daarom zo rap als mogelijk of je paspoort nog geldig is. Wie niet over een paspoort beschikt zal dat moeten aanvragen in het gemeentehuis van je woonplaats. Een nieuw paspoort kost tussen de 80 en 90 euro wanneer je die binnen de acht dagen wilt ontvangen. Vraag jullie paspoort dus zeker tijdig genoeg aan, want een spoedprocedure kost maar liefst 260 euro, dan heb je je paspoort wel al de volgende dag. 

Momenteel zijn de coronaregels ook nog steeds zo dat het verplicht is een PCR test te nemen voor je vertrekt en op de 2de dag van het verblijf in het VK. Die regels kunnen weliswaar nog veranderen, ook daarover communiceren we met jullie via deze weg.