30 juni – 6 juli. Ontspanning en politieke vorming op ons zomerkamp

We leven in turbulente tijden. De crisis van het kapitalisme wordt elke dag dieper. De elite slaagt er niet in om de problemen op te lossen en wordt geconfronteerd met steeds meer instabiliteit. De enorme ongelijkheid ontploft in het gezicht van een wereld die steeds meer op zijn kop lijkt te staan. De acht rijksten bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Hoog tijd voor een alternatief! Maar hoe ziet dat er uit en hoe bereiken we het? Dat zijn de centrale punten die we met jou willen bespreken tijdens ons zomerkamp.

door Nico M (Brussel)

De corruptieschandalen, belangenconflicten, duistere zaakjes en andere capriolen halen regelmatig de voorpagina’s van de kranten. Het lijkt alsof niets nog werkt, het kapitalisme krijgt het niet meer voor elkaar om vertrouwen in haar vertegenwoordigers in te boezemen. Gevestigde politici worden afgevoerd om plaats te maken voor nieuwe figuren. Extreemrechts kan inspelen op het enorme ongenoegen tegen het rotte systeem, maar er zijn ook bewegingen die zich baseren op collectieve strijd. Er is een groeiend gevoel dat verandering nodig is. Het perspectief van een degelijke toekomst voor de overgrote meerderheid van de bevolking wordt afgeblokt door de hebzucht van een kleine minderheid, door de toenemende spanningen in de wereld, door de vernietiging van ons milieu. De jongeren en werkenden hebben nood aan een alternatief. Daar komen ze ook steeds meer voor op straat. Na de verkiezing van Trump waren er miljoenen betogers in de VS. Ook in andere landen zijn er bewegingen tegen corruptie, racisme, seksisme, …

In ons land kwamen we tussen in tal van strijdbewegingen, vakbondsacties en jongerenprotest. We namen zelf initiatieven om het ongenoegen te organiseren. Ons zomerkamp is een gelegenheid om deze ervaringen te delen en te bespreken en uiteraard ook om plannen te maken voor toekomstige acties en campagnes.

In 2017 vieren we de honderdste verjaardag van de Russische Revolutie. Dit zal ook aan bod komen op ons zomerkamp in verschillende commissies. De ervaring van arbeiders en boeren die een einde maakten aan het kapitalisme om een socialistische staat te vestigen, blijft immers van groot belang.

Vorig jaar waren iets meer dan 100 jongeren en werkenden op het zomerkamp. Het was een enthousiaste bijeenkomst waarmee de campagnes voor de zomer maar ook het volgende schooljaar voorbereid werden. Dit jaar trekken we opnieuw naar Limburg, deze keer naar Bree. We beginnen eraan op vrijdagavond 30 juni. Het weekend is gericht op zowel jongeren als werkenden en hun gezin. Na het weekend volgen nog enkele jongerendagen. Op donderdag 6 juli wordt het kamp afgesloten.

De discussies op het zomerkamp zullen ons toelaten om samen tot scherpere inzichten en voorstellen tot verandering te komen. Om de wereld te veranderen, moet je weten hoe het systeem functioneert. Het volledige programma voor het zomerkamp wordt nog afgewerkt, maar verwacht je aan een groot aantal politieke thema’s, elementen van marxistische vorming en discussies over historische thema’s. Een zomerkamp betekent natuurlijk ook dat er tijd genomen wordt voor ontspanning en gezellig samenzijn met voor de liefhebbers ook sportieve en feestelijke activiteiten.

Schrijf je in voor het zomerkamp – de voorverkoopprijzen gelden tot en met 15 mei:

  • Volledig kamp: 105 euro / 80 euro verminderd tarief)
  • Weekend: 60 euro / 45 euro verminderd tarief

Schrijf over op BE69 0012 2603 9378 met vermelding “kamp2017 + naam”

Facebook evenement