Zomerkamp 2017. Doe mee tegen seksisme, racisme en asociaal beleid!

De Actief Linkse Studenten en de Linkse Socialistische Partij organiseren hun zomerkamp voor het eerst in samenwerking met de ROSA-campagne tegen seksisme en besparingen. De succesvolle lancering van de ROSA-campagne toont aan hoe hoog de nood is aan een strijdbare linkse vrouwenbeweging. Daarom hebben we in dit zomerkamp, naast andere thema’s, speciale aandacht voor thema’s die ROSA aanraadt en waarvoor we iedereen die de strijd tegen seksisme wil aangaan, uitnodigen.

door Michael Bouchez

Deze week vol politieke discussie, ontspanning en film vindt dit jaar plaats in Bree, van vrijdagavond 30 juni tot donderdag 6 juli. Zoals elk jaar is iedereen welkom gedurende het hele kamp, enkele dagen of slechts één dag. In het weekend hebben we bijzondere aandacht voor thema’s die werkenden aangaan, terwijl de laatste 4 dagen, van maandag tot donderdag, vooral op jongeren gericht zijn. Een snelle blik op het programma (zie p.13) maakt duidelijk dat iedereen elke dag aan een interessante discussie kan deelnemen.

De ongelijkheid en instabiliteit waarin de wereld afglijdt, is het thema van de openingsmeeting op vrijdagavond. De belangrijkste internationale gebeurtenis van het voorbije politieke jaar is zonder enige twijfel de verkiezing van president Trump en het daaruit voortvloeiende zelfvertrouwen bij rechtse populisten. Het is echter aan socialisten om vooral het enorme potentieel op verandering te zien en aan te grijpen. Trump doet ook het verzet aanzwellen en wereldwijd duiken nieuwe linkse initiatieven op. Op zaterdag gaan we dieper in op de politieke alternatieven en de strijdbewegingen die overal ter wereld ontstaan tegen de neoliberale eenheidsworst en het rechtse populisme.

Eén van die strijdbewegingen onder jongeren vond plaats in Spanje. In de herfst van 2016 hebben jongeren massaal geprotesteerd tegen besparingen en hervormingen die het onderwijs veel minder toegankelijk zouden maken. De Sindicato de Estudiantes (Studentenvakbond) heeft die strijd georganiseerd en gewonnen. Marina Mata, woordvoerster van die studentenvakbond, komt uitleggen wat de strijd inhield en hoe die gewonnen werd. Dit is slechts één van de redenen om je zeker tot en met de maandag van het kamp in te schrijven!

Een zomerkamp biedt de mogelijkheid om te bediscussiëren wat de uitgangspunten zijn van een antikapitalistische organisatie. Wij willen de wereld veranderen, maar dat gaat niet zonder de problemen te analyseren en nog minder zonder alternatief. Anderzijds willen wij ons niet beperken tot discussie. Ons zomerkamp geeft aan jongeren, vakbondsleden, vrouwen … over heel België de instrumenten, argumenten en motivatie om het volgende jaar opnieuw de strijd aan te binden met de rechtse regering, de besparingen, de neoliberale patroons, het seksisme en het racisme in de samenleving.

Meedoen met ROSA, ALS of LSP betekent dan ook in de eerste plaats een rol spelen in die strijd. Ben je al op een activiteit van één van deze organisaties geweest? Ken je ons al langer of is dit de eerste keer dat je ons tegenkomt? Leer ons (beter) kennen gedurende ons zomerkamp en schrijf je in op onze site, via Facebook of bij één van onze leden. Dan weet je onmiddellijk wat jouw rol kan zijn in de strijd voor een betere wereld!

-> Praktische info en volledig programma