‘Refugees welcome’, racisme niet. Protest tegen Francken in Antwerpen

Om de aandacht af te leiden van het asociale beleid, schakelt de N-VA een versnelling hoger in het stigmatiseren van migranten en vluchtelingen. Zo moeten we vergeten dat het de rechtse regering is die aan onze lonen, pensioenen en openbare diensten zit. Protest hiertegen is nodig!

door Stef (Antwerpen)

Racisme: terug van nooit weggeweest

Het racisme van N-VA neemt groteske vormen aan. Na eerder de Amazigh van Antwerpen te viseren, zag Bart De Wever plots heel de Turnhoutsebaan vol lopen met terroristen. Dat is plat racisme.

De politie deed er nog een schepje bovenop door te liegen over een incident waar agenten zogenaamd belaagd waren door “70 tot 90” Borgerhoutenaars. De Wever eiste een signaal van de buurt. Een protestoptocht enkele dagen later was echter niet wat De Wever wilde. De burgemeester die eind juni weigerde deel te nemen aan overleg met jongeren uit de buurt, eiste plots dat er een overlegmoment zou komen.

De Antwerpse kiescampagne van N-VA is ingezet en het is duidelijk wie het doelpubliek niet is.

Trumpiaans

Vlaanderen kent nog andere Trumps. Prominent onder hen is Theo Francken (N-VA), de staatssecretaris voor asiel en migratie. Of was het deportatie en anti-immigratie? Hij lijkt het soms zelf te vergeten.

Francken pakt dagelijks uit met zijn harde beleid. Hij stuurt de ene tweet na de andere de wereld in. Veel inhoud is daar natuurlijk niet voor nodig: je hebt maar 140 karakters. De communicatie van de staatssecretaris neemt vaak de vorm aan van ware scheldtirades. Activisten en organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen moeten het ontgelden.

De N-VA’er dweept met Trump, waar hij wel eens tweets van deelt. Het racisme en seksisme van Trump vormen geen bezwaar. Ook ‘Theo Trump’ stelt alles voor als een strijd van één tegen allen: tegen journalisten die hem niet begrijpen, tegen wereldvreemde rechters, tegen socialisten die overal een ‘puinhoop’ van maken, … Ondertussen houdt hij zich met de belangrijke zaken bezig: de netheid van het Maximiliaanpark in Brussel bijvoorbeeld. Na de moord op een antiracistische activiste in Charlottesville was Francken vooral bezorgd om standbeelden van voorstanders van de slavernij. Het is een kwestie van prioriteiten.

Na drie jaar regeringsbeleid schuift Theo Francken nog steeds alle problemen af op de “linkse puinhopen.” Niet het vluchten op zich is voor Francken problematisch, maar wel het feit dat die asielzoekers het aandurven om in ons zicht te lopen, slapen en leven. Consequent links stond vooraan in het verzet tegen onder meer de oorlog in Irak en waarschuwde toen al dat die imperialistische interventie het Midden-Oosten tot een tijdbom zou herscheppen, met gevolgen tot bij ons. Steun aan oorlog, dictators, neokoloniale plundering, Libische mensensmokkelaars of Soedanese folteraars maakt het probleem erger. Rechts richt overal ter wereld puinhopen aan.

Ook het beleid hier is rampzalig. Vluchtelingen weten niet wat hun rechten zijn, krijgen geen duidelijke informatie en leven in onzekerheid. Tal van mensen, waaronder ook kinderen, werden vastgezet in gesloten centra. Francken wil vluchtelingen en migranten “#opkuisen”. Hij moest die uitspraak intrekken, maar dat verandert niets aan het feit dat ze perfect binnen de strategie van N-VA past.

Fort Europa doodt

Sinds 2014 stierven 15.000 vluchtelingen op zee. Vluchtelingen doorstaan op hun reis bovendien mishandeling en misbruik. Tal van minderjarigen zijn vermist. Gelukkig werden duizenden mensen gered op zee. Vrijwilligers speelden daarbij een voorname rol. Hun activiteiten worden nu onmogelijk gemaakt door politici als Francken die hen een ‘aanzuigeffect’ verwijten en beweren dat zij duizenden doden op hun geweten hebben. Intussen zet de N-VA in België in op een politiek die mensen tegen elkaar en tegen vluchtelingen opzet.

De verantwoordelijkheid voor het leed ligt bij de politiek van de EU, haar beleidsmakers en de pushbacks die men uitvoert. Alles wordt geprobeerd om vluchtelingen een legale vluchtweg te ontzeggen. Net daar is nood aan om tragedies op de Middellandse Zee te stoppen. Een beleid dat een einde maakt aan oorlog en ellende, de redenen waarom mensen vluchten, is al helemaal niet aan de orde.

Tijd voor actie!

8 op 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen, zo blijkt uit een onderzoek van 11.11.11. Dit kunnen we doen door hen humaan te verwelkomen en middelen te eisen om voor hen een nieuw leven uit te bouwen. Er is nood aan een rechtvaardig migratiebeleid. Dat zal er niet komen met Theo Francken en deze regering. Met xenofobe praatjes leiden ze ons af van het sociale afbraakbeleid.

We moeten dit een halt toe roepen. Er is een protestactie tegen de lezing van Theo Francken aan de universiteit van Antwerpen. Doe mee met deze actie! Stop oorlog en uitbuiting, stop racisme!

=> Donderdag 26 oktober: 17u Ossenmarkt in ANTWERPEN