Actie: VUB, trek het eredoctoraat van Aung San Suu Kyi in!

Protesteer mee tegen het stilzwijgen van de VUB!

Sinds 2015 en vooral dit jaar is er een enorme toename in repressie en onderdrukking van de Rohingya in de Myanmarese deelstaat Rakhine. VN-rapporteurs spreken van een, door leger en politie geplande, etnische zuivering met duizenden doden, tienduizenden afgebrande huizen en getuigenissen van brutale moorden en systematische verkrachtingen.

Volgens Amnesty International zijn in de laatse maanden al meer dan 500.000 mensen op de vlucht geslagen richting Bangladesh. Ondertussen palmde de overheid al de grond van 200 leeggelopen dorpen in voor ‘ontwikkelingsprojecten’ -mijnbouw, industrie of grootschalige landbouw (De Standaard, 29/09/17).

Het de facto staatshoofd van Myanmar, Aung San Suu Kyi, in 1991 nog winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, spreekt van “desinformatie door terroristen” en doet niets om het bloedbad te stoppen. In 1994 kende de VUB haar nog een eredoctoraat toe voor haar rol in de oppositie tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Terwijl de VUB in haar mission statement “openheid, verdraagzaamheid en respect voor persoon en maatschappij” als belangrijke basiswaarden prijst, blijft het vandaag oververdovend stil over de etnische zuivering in Myanmar.

Wij eisen:
dat de VUB zich uitspreekt over de genocide op de Rohingya en hun expulsie uit Myanmar
dat de VUB het eredoctoraat voor Aung San Suu Kyi, wiens regering niets doet en zwijgt over de repressie, terug intrekt.

De petitie wordt mede ondersteund door ACOD Onderwijs (ABVV) Vrije Universiteit Brussel

Tijdens deze actie zullen we de opgehaalde handtekeningen overhandigen aan de rector

-> facebook evenement