Meetings met Rita Harrold van ROSA Ierland over de historische overwinning in het abortusreferendum

In een referendum op 25 mei stemde 2/3e van de Ierse bevolking voor het recht op abortus. Die historische overwinning had een wereldwijde impact op de strijd van vrouwen voor het recht op vrije keuze. Daarnaast kwamen tienduizenden Ieren, in het Noorden zowel als in het Zuiden, op straat onder de slogan “We believe her. We stand with her”. Dat was de reactie op het verkrachtingsproces waarin bekende rugbyspelers betrokken waren, maar waarin uiteindelijk het slachtoffer terecht stond!

Het was geen “stille revolutie”!

Die massale opstanden kwamen er dankzij een strijdbare feministische beweging. De Ierse ROSA-Campagne speelt al gedurende meer dan 5 jaar een centrale rol in de uitbouw van een dergelijke beweging die rust op een militante en actieve basis. Wat waren hun eisen? Wat is de link met de mobilisaties tegen sociale afbraak? Welke lessen kunnen we trekken uit de succesvolle campagne voor het recht op abortus? Volstaat het om de wet aan te passen? Welke strijd staat er nog op de agenda? Dat zijn maar enkele van de vragen waarop Rita zal proberen te antwoorden.

Rita Harold is een een van de coördinatrices van ROSA-Ierland en organiseerde de Bus4Repeal. Die bus reisde door Ierland om abortuspillen uit te delen aan de vrouwen die erom vroegen. De pillen, die inderdaad illegaal zijn in Ierland, zijn vrij verkrijgbaar op het internet, maar ontsnappen aan kwaliteitscontrole en medische opvolging. Ze daagden op die manier de regering uit en wezen op de hypocrisie van de anti-abortuswet. De bus zorgde er bovendien ook voor dat mensen uit alle hoeken van het land betrokken werden in de strijd.

De ROSA campagne roept, net zoals in 2018, op om onze oproep te tekenen en deel te nemen aan de organisatie van marsen tegen seksisme en asociaal beleid op 8 maart 2019, internationale dag voor de strijd voor vrouwenrechten!