Na 15 maart: de beweging verderzetten!

  • DE BEWEGING LOKAAL VERANKEREN
  • MET LOKALE INITIATIEVEN EN ORGANISATIE BOUWEN NAAR NIEUWE NATIONALE HOOGTEPUNTEN
    • 31 MAART – Rise 4 Climate betoging Brussel
  • DE BEWEGING WAPENEN MET EISEN DIE ECHTE VERANDERING AFDWINGEN

10 donderdagen, 2 betogingen van bijna 100.000 deelnemers in Brussel en vandaag de Internationale klimaatstaking! Politici hebben zich in bochten moeten wringen om uitleg te geven bij hun lakse klimaatbeleid, Joke Schauvliege moest ontslag nemen en de verkiezingen in mei zullen gekleurd zijn door het klimaatthema … Maar daarmee hebben we nog niet gewonnen! Hoe zetten we de beweging verder? Wat willen we bereiken?

DE BEWEGING WAPENEN MET EISEN DIE ECHTE VERANDERING AFDWINGEN

Jinnih Beels (SP.a) beweerde dat de boodschap nu wel duidelijk is … Blijkbaar niet! Taksen op vliegtuigtickets of klimaatintendanten …? Dat is niet waarvoor we op straat komen! Er kwam nog geen enkel serieus voorstel om klimaatverandering bij de wortel aan te pakken. En dat zal er ook niet komen, want politici willen niet aan de winsten raken van grote vervuilers: de bedrijven en multinationals. Binnen die winstlogica zal de noodzakelijke ommeslag er nooit komen.

Het is al lang geen 5 voor 12 meer. De tijd dringt. Als zij niet met serieuze voorstellen komen, moeten wij het doen! Wij stellen voor om in actiecomités, vergaderingen, op betogingen en acties … eisen te bespreken die onze beweging inhoudelijk versterken.

De Actief Linkse Scholieren stellen eisen voor die vertrekken van wat er nodig is voor het klimaat en voor de mensen. Enkel door de grote vervuilers aan te pakken, kan er echte “System Change” komen! In de woorden van Greta Thunberg: “Ze zullen zeggen dat de klimaatcrisis iets is dat we allemaal hebben gecreëerd. Dit klopt niet, want als iedereen verantwoordelijk is, dan is niemand schuldig. En sommigen zijn schuldig. Sommige mensen, bedrijven en beleidsmakers weten exact welke onbetaalbare waarde ze hebben opgeofferd om gigantische winsten te maken.”

WIJ EISEN:

  • Meer, beter en gratis openbaar vervoer!
  • Pak de grote vervuilers aan! Geen winsten op kap van ons klimaat.
  • Massale publieke investeringen in duurzame energie. Haal de energiesector uit private handen!
  • Een ecologisch en democratisch geplande economie waarin de belangen van mens en planeet centraal staan, niet de winsten.

 

DE BEWEGING LOKAAL VERANKEREN …

Om de beweging verder te zetten, zullen we ons moeten organiseren en de tijd nemen om onze strijd lokaal te verankeren en de steun nog verbreden. Dat kan! De laatste weken waren er steeds meer lokale betogingen waarop nog duizenden nieuwe scholieren aanwezig waren die nog nooit naar Brussel waren geweest.

Als we op lokaal niveau samenkomen in actiecomités en open vergaderingen op scholen, faculteiten, op gemeentelijk of stedelijk niveau, kunnen we zelf initiatieven nemen en discussiëren over de eisen, methoden en initiatieven die het best werken om scholieren en studenten te betrekken, en om de beweging verder uit te breiden.

… OM DE BEWEGING VERDER TE ZETTEN

In maart, april en mei zullen er nieuwe acties en betogingen aangekondigd worden. Actiecomités in scholen/faculteiten van heel België kunnen daar met een opbouwend actieplan op hun eigen ritme naartoe werken. Afhankelijk van school kunnen sommigen dat doen met zitacties of betogingen in de school zelf, anderen met campagnes aan de schoolpoort …

ZONDAG 31 MAART – RISE FOR CLIMATE – 13u00 @ Brussel Noord

Nieuwe nationale betoging in Brussel. We kunnen de komende 2 weken gebruiken om daar met mobilisatiecomités in onze omgeving, op onze school, faculteit, wijk naar te mobiliseren.

Met een actieplan richting de verkiezingen kunnen we druk op traditionele politici opbouwen. Maar ze zullen hopen dat hun verkiezingsbeloftes, onze examens en de zomervakantie ons zullen kalmeren. Lokale actiecomités die nu opgezet worden, zullen daarom ook belangrijk zijn om ons tijdens de zomervakantie voor te bereiden en vanaf september de mobilisaties opnieuw op te zetten. In december 2019 is er opnieuw een internationale klimaattop (COP25). De ideale gelegenheid om vanaf september een nieuw actieplan te lanceren in onze scholen!

 

WOENSDAG 20 MAART: Scholieren solidair met staking in het onderwijs

Youth 4 Climate, Workers 4 Climate en samen met hen veel andere scholieren hebben de werkenden en hun vakbonden opgeroepen om vandaag solidair te zijn met scholieren en mee te staken. Heel wat werkenden hebben die oproep gevolgd. Dat is een heel belangrijke stap om de vastberadenheid van jongeren te koppelen aan de economische slagkracht van werkenden.

Op woensdag 20 maart staken de onderwijsvakbonden voor meer investeringen in onderwijs, tegen besparingen. Dan is het aan ons om solidair te zijn met hen. Hoe?

Je kan contact opnemen met de vakbondsafgevaardigde op jouw school om te weten te komen of ze een stakerspiket organiseren.

Afhankelijk van de situatie op jouw school kan je een solidariteitsbezoekje brengen, een steunlijst laten rondgaan in de klassen, solidariteitsfoto’s maken, solidariteitsboodschappen op kartonnen borden schrijven en op de koer/in de klas zetten …

 

DOE MEE MET DE ACTIEF LINKSE SCHOLIEREN/STUDENTEN!

We leven in een wereld waarin enkel de winst telt. Noodzakelijke klimaateisen zijn voor het kapitalisme en hun politici onmogelijk “omdat ze de concurrentie schaden”. Nochtans zijn het slechts 100 bedrijven die sinds 1988 71% van de uitstoot hebben veroorzaakt. Daarom zijn de Actief Linkse Studenten en Scholieren een antikapitalistische organisatie. Ons alternatief is een democratisch socialistische maatschappij waarin de gemeenschap controleert hoe en wat er geproduceerd wordt; niet de miljardairs!

WORD LID van ALS en bouw mee aan een dergelijke samenleving!

 

// PDF van dit pamflet