9 mei: “Undivided against racism” in Leuven

SAMEN TEGEN RACISME, SEKSISME EN ASOCIAAL BELEID: JOBS, GEEN RACISME!

Een extreemrechtse aanslag in Nieuw-Zeeland kostte 50 mensen het leven. De dader was geïnspireerd door de Noorse terrorist Anders Breivik en was actief op allerhande extreemrechtse websites en discussiefora. Van ‘edgy memes’ tot bloedige moorden, bleek slechts een kleine stap. In Nederland won de extreemrechtse populist Thierry Baudet de verkiezingen. Dat hij geen moeite doet om zijn racisme en seksisme te verbergen, is tekenend voor het zelfvertrouwen van extreemrechts.

Ook bij ons was er vorig jaar veel aandacht voor extreemrechtse chatgroepen op het internet. Die waren georganiseerd in onder meer de groep Schild & Vrienden, die zich niet beperkte tot het internet maar ook tot activiteiten en gewelddaden overging. Enkele jongeren die daarbij betrokken waren, staan straks op kieslijsten van Vlaams Belang (zoals Dries Van Langenhove) of zijn nog steeds actief bij N-VA. De racistische of openlijk fascistische memes werden afgedaan als onschuldige ‘humor’.

Extreemrechts probeert zich sterker te organiseren. Eind vorig jaar was er de mars tegen Marrakech met ruim 5.500 aanwezigen. Het Vlaams Belang richt zich specifiek op jongeren, zowel scholieren als studenten. Een reeks avonden onder de noemer ‘Schild en Pint’ trok telkens een groot aantal jongeren aan. Leerkrachten gaven in diverse media aan dat ze regelmatig op extreemrechtse sympathieën onder hun leerlingen botsen. Internetgroepen versterken deze radicalisering.

Het Vlaams Belang wil hierop meesurfen om zo het uitgedunde partijkader terug op te bouwen. Daarom werd niet getwijfeld om Dries Van Langenhove in te lijven en een parlementair zitje aan te bieden. Midden maart nodigde Filip Dewinter de Britse straatvechter Tommy Robinson uit om zijn eigen kiescampagne op gang te trekken.

Strijd tegen racisme en extreemrechts blijft meer dan nodig. Als extreemrechts zich ook buiten het internet kan organiseren, aarzelt het niet om tot geweld of intimidatie over te gaan. Daarom organiseren wij wanneer mogelijk steeds een tegenbetoging als bijvoorbeeld de extreemrechtse studenten van NSV in een studentenstad betogen. Dit jaar liet NSV op zich wachten, mogelijk om dichter bij de verkiezingen te vallen? Er is een betoging op 9 mei in Leuven. Wij roepen op om daartegen te protesteren en geen ruimte aan extreemrechts te laten.

De mars tegen Marrakech in december toonde het gevaar. Bovendien zal het VB in vergelijking met de verkiezingen van 2014 vooruit gaan: toen stond de partij op een historisch dieptepunt. Een systeem dat leidt tot steeds meer tekorten heeft verdeeldheid nodig. Racisme, seksisme en homofobie zitten in het kapitalisme ingebakken. Om er een einde aan te maken, moeten we ons tegen het systeem richten. In onze strijd voor een andere samenleving is alles wat ons verdeelt een obstakel. Racisme verzwakt onze strijd voor hogere lonen en meer openbare diensten. Het is dan ook in het belang van de hele arbeidersbeweging dat we actief ingaan tegen deze verdeeldheid.


 

Oproep platform Undivided Against Racism

Op 9 mei houdt NSV! (Nationalistische Studenten Vereniging) hun jaarlijkse betoging opnieuw in Leuven. Deze groep, de onofficiële studentenafdeling van het Vlaams Belang, is een racistische, seksistische en islamofobe organisatie. Een deel van hun leden kan je ook terugvinden in de neofascistische Schild & Vrienden, waarvan oprichter Dries Van Langenhove de verkiezingslijst van Vlaams Belang Vlaams-Brabant trekt. De ideologie van extreemrechts wint de laatste jaren in aandeel en gelijk hiermee neemt hun agressie toe: de aanslag op de moskee in Christchurch was geen geïsoleerde gebeurtenis.

Wij van Undivided Against Racism gaan deze rechtse betoging niet zomaar laten voorbijgaan. We laten niet toe dat zij en hun ideeën genormaliseerd worden. Hun verdelende zogenaamde oplossingen blijven niet onbeantwoord. Op dezelfde dag organiseren wij een betoging in solidariteit met iedereen die in de ogen van extreemrechts minderwaardig is: migranten en vluchtelingen (of ze nu vluchten van oorlog, armoede of klimaatverandering, of ze papieren hebben of niet), moslims (in België of elders), met arme mensen, gekleurde mensen, mensen met een beperking, vrouwen en LGBTQ+.

Extreemrechts teert op sociale problemen en ontevredenheid, maar ze hebben hier geen oplossingen voor: niet voor oorlog, niet voor armoede, niet voor klimaatverandering en niet voor sociale problemen zoals werkloosheid, dakloosheid, lage lonen en lage pensioenen. Om deze redenen komen wij op straat. Niet enkel tegen discriminatie, maar ook voor een samenleving die tegemoetkomt aan de noden van iedereen.

In samenwerking met:
LAG – Leuven Anarchist Group
Leuven Feminist Society
LSP – Left Socialist Party (Links Socialistische Partij)
PVDA – Partij van de Arbeid
COMAC
Jong Groen
IDSP – Intercultural Democratic Student Platform
IMSAL – International Muslim Student Association of Leuven
DiEM25 – Democracy in Europe Movement 2025
Europese Lente
ALS – Active Left Students (Actief Linkse Studenten)
Blokbuster
ROSA – Resistance against Oppression Sexism and Austerity (Reageer tegen Onderdrukking Seksisme en Asociaal Beleid)
Syndicalisten TEGEN Fascisme (Union Members Against Fascism)
Solidarity for All

Wanneer?
Donderdag 9 mei, om 19:30

Waar?
Martelarenplein, aan het station van Leuven

Facebook-evenement