Doe mee met de Actief Linkse Studenten in de strijd tegen het kapitalisme

De start van het nieuwe academiejaar wordt door de Actief Linkse Studenten aangegrepen om in verschillende studentensteden meetings te organiseren. We werken daarbij met een pamflet waarin de belangrijkste campagnes worden voorgesteld. Hieronder het pamflet dat in Gent gebruikt wordt.

KAPITALISME IN CRISIS, EEN WERELD IN CHAOS!

Openingsmeeting van de ALS: dinsdag 24 september om 19u30.

Auditorium 1, Blandijn (Campus Boekentoren)

Destroy capitalism, before it destroys the planet

Na de historische klimaatbeweging van begin dit jaar blijft klimaatstrijd noodzakelijk! Multinationals verwoesten het Amazonewoud aan een ongezien tempo. Sinds Bolsonaro aan de macht is in Brazilië vonden er 84% meer bosbranden plaats. De winsthonger van de elite verwoest onze hele planeet: slechts 100 multinationals zijn verantwoordelijk voor 70% van de uitstoot sinds 1988!

De elite legt de schuld van de klimaatverandering bij jongeren en werkenden. Politici heffen extra taksen op vervuilende, maar noodzakelijke producten zoals vervoer of energie. En ook het aanpassen van de eigen levensstijl wordt als noodzakelijk gezien. Maar wiens levensstijl heeft in de afgelopen decennia gezorgde voor de massale uitstoot? Die van de allerrijksten. 42 mensen bezitten vandaag evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Zij hebben meer dan geld genoeg om de noodzakelijke investeringen in groene energie te financieren.

Het is tegen deze kapitalistische klasse dat we ons moeten organiseren. Een publieke energiesector die betaalbare en groene energie garandeert of meer, beter en gratis openbaar vervoer is noodzakelijk. We zullen dit niet zomaar krijgen! Werkenden zouden controle moeten nemen over de sleutelsectoren van de economie! Want enkel zo zal de samenleving draaien rond de belangen van de meerderheid van de bevolking en de planeet in plaats van rond de winsten van een kleine minderheid.

Geen Schild&Vrienden aan onze universiteit!

De verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang geeft extreemrechts het zelfvertrouwen om met hun haatdragende ideeën naar buiten te komen. Denk maar aan de intimidaties op Pukkelpop of het tindergesprek waarin een Vlaams Belang bestuurslid stelt dat vrouwen objecten zijn zonder mening en zwarte vrouwen huisdieren zijn. Extreemrechts zal steeds verder gaan in het naar buiten brengen van dergelijke ranzigheid tot ze een reëel gevaar worden op straat.

Op 26 september speecht Dries Van Langenhove tijdens een meeting van de extreemrechtse studentenvereniging KVHV. Het was het KVHV lidmaatschap dat Schild & Vrienden oprichtte en probeerde om extreemrechtse ideeën normaal te maken op onze universiteit, maar dat pikken wij niet!

Die dag verzamelen we met zoveel mogelijk om te tonen we dat hun ideeën niet geaccepteerd worden. Acties en betogingen zijn dé manier om hun zelfvertrouwen te ondermijnen en zullen ook noodzakelijk zijn om extreemrechtse groei te belemmeren. Want onze slechte jobs, lage lonen en het veiligheidsgevoel zal niet zomaar opgelost worden: daar moeten we zelf voor in strijd gaan. Verandering is mogelijk, kom naar de actie op 26 september en doe met ons mee!

#ENOUGH! Strijd mee tegen seksueel geweld

Drie jaar na #MeToo is strijd meer dan ooit nodig! Vandaag zou 1/5 van de vrouwen in aanraking komen met een poging tot verkrachting! Met Campagne ROSA denken we niet dat seksisme inherent is aan één specifieke cultuur, maar een structureel probleem in de samenleving. Zo stimuleren de media, de porno -en reclame-industrie seksisme, door vrouwen voor te stellen als lustobjecten. Daarboven komt de zwakkere economische positie waar veel vrouwen mee geconfronteerd worden. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk wordt weg te gaan uit een gewelddadige relatie bij financiële afhankelijkheid van de man of is het geen evidentie om op de werkplaats in te gaan tegen seksueel geweld wanneer hun job broodnodig is! Wereldwijd zien we een heropleving van vrouwenstrijd tegen seksisme en ongelijkheid. Met ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en een Asociaal beleid) willen we acties en campagnes opzetten, om te bouwen aan een brede beweging tegen seksisme.

  • Kom naar onze ROSA meeting op 3 oktober: ‘Enough! Hoe strijden tegen seksueel geweld?’ om 19u30 in de Blandijn, auditorium 1.
  • Betoging tegen geweld op vrouwen: Zondag 24/11, 14u – station Brussel-Centraal

Meeting: “Massabeweging in Hongkong. Strijd tegen de machtigste dictatuur ter wereld”

Dinsdag 1 oktober – 19u30 Auditorium 1, Blandijn (Campus Boekentoren)

Een jonge Hongkongse activist, lid van onze zusterorganisatie Socialist Action, zal per video spreken. Hij zal uitleggen hoe de Socialist Action een schoolstaking heeft opgebouwd als onderdeel van de strijd tegen de dictatuur van de CCP (Chinese “Communistische” Partij).

SLUIT AAN BIJ DE ACTIEF LINKSE STUDENTEN. DE WERELD BEGRIJPEN OM ZE TE VERANDEREN

ALS of Actief Linkse Studenten is de jongerenorganisatie van de Linkse Socialistische Partij. We gebruiken de methode en instrumenten van het marxisme om de samenleving en de oorsprong van ongelijkheden te analyseren en deze diepgaand te kunnen veranderen. Wij strijden tegen het kapitalistische systeem, dat ons alleen maar crisis, milieurampen en uitbuiting te bieden heeft. Om die crises voor zich uit te schuiven, vallen de kapitalisten onze levensomstandigheden aan: de meerderheid wordt armer, het milieu verslechtert en de economische crisis duurt voort. Via onze meetings, stands, acties en betogingen verdedigen we systematisch de noodzaak om te strijden voor een andere samenleving, gebaseerd op democratische controle door de gemeenschap over de belangrijkste sectoren van de economie – wat wij democratisch socialisme noemen.

Er is geen tijd meer te verliezen, kom erbij!