Protest tegen meeting Van Langenhove aan Antwerpse universiteit

Woensdag 16 oktober om 19u30 UA, Rodestraat Antwerpen

Op woensdag 16 oktober organiseert de extreemrechtse NSV (Nationalistische Studentenverening, extreemrechtse studenten verbonden met Vlaams Belang) een meeting met Dries Van Langenhove: “eindbaas” van Schild en Vrienden en sinds kort parlementslid voor het Vlaams Belang. Van Langenhove werd formeel in verdenking gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Hij werd als student gesanctioneerd door de UGent en heeft een verbod gekregen daar de universiteitsgebouwen te betreden.

Velen kennen Schild en Vrienden van de beruchte PANO-reportage en bekend om haar haatcampagnes op sociale media, maar ook door een reeks intimidaties en gewelddadige acties. Wij moeten tonen dat er voor die haatzaaierij, racisme en seksisme geen plaats is aan de UA en in onze stad.

Dat organisaties als KVHV in Gent of NSV in Antwerpen willen profiteren van de bekendheid van figuren als Van Langenhove verbaast ons niet. De KVHV-meeting met DVL in Gent is geannuleerd gezien het niet mocht aan de UGent en ze daarna geen locatie meer vonden. Het is belangrijk dat we de komst van Dries aan de UA niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het is belangrijk dat we ons organiseren en protesteren tegen extreemrechts! Extreemrechts voelt zich gesterkt door de verkiezingsresultaten en zal proberen om verdere stappen te zetten. Tegelijk moeten we de valse sociale retoriek van extreemrechts ontmaskeren. Het VB scoorde bij de verkiezingen onder meer door een poging tot sociale kritiek op N-VA gekoppeld aan racisme. Het ‘sociale’ masker bleek bedrog te zijn, enkel het racisme blijft overeind. Het VB richt zich niet tegen het establishment, maar tegen zwakkeren zoals vluchtelingen of werklozen.

Met de Actief Linkse Studenten en Blokbuster houden we een vreedzame affiche-actie aan de deur van de meeting. We willen die actie koppelen in een opstap naar het verder bouwen aan de strijd tegen extreemrechts en voor een sociaal beleid.

Mogelijk zal de jaarlijkse haatmars van NSV komend jaar doorgaan in Antwerpen. Ook dan zullen we met de ALS en Blokbuster oproepen voor een tegenmars. Om hun haat en racisme te beantwoorden met solidariteit tussen alle werkenden en jongeren, los van huidskleur, religie, seksuele voorkeur of gender. Samen sterk in de strijd voor degelijke jobs, huisvesting en onderwijs voor iedereen!

We weten dat het laat dag is, NSV heeft deze meeting ook pas laat publiek aangekondigd. Maar we willen andere organisaties en studenten alsnog oproepen om mee te mobiliseren en aanwezig te zijn op deze protestactie.

We roepen dan ook iedereen op om mee te protesteren tegen deze meeting, zich mee te organiseren tegen extreemrechts en voor een sociaal beleid.

Afspraak woensdag 16/10 om 19u30 aan de Stadscampus van de UA – blok R (ingang Rodestraat). Facebook evenement