Vandaag opnieuw klimaatacties. Het verzet organiseren om te winnen

Vandaag komen weer miljoenen jongeren en werkenden over de hele wereld op straat om climate justice te eisen. Dit keer naar aanleiding van de COP25, de klimaattop van de VN die volgende week in Madrid plaatsvindt.

Geen vertrouwen in de COP25

Zelfs de COP 21 in 2015 in Parijs – één van de meer ambitieuze klimaattoppen – kwam niet verder dan niet-bindende doelstellingen die niet volstaan om rampzalige klimaatverandering tegen te gaan.Sindsdien verkozen populisten als Trump en Bolsonaro spreken zich expliciet uit tegen klimaatactie. Door de ontwikkelende economische recessie zullen we eerder meer internationale spanningen en protectionistische maatregelen krijgen dan internationale akkoorden.

Evidente collectieve klimaatmaatregelen zoals publieke investeringen in meer, beter en gratis openbaar vervoer worden niet eens overwogen! Het establishment komt niet verder dan pogingen om ons een schuldgevoel aan te praten, terwijl de grote bedrijven, die meteen ook de grote vervuilers zijn, ongemoeid worden gelaten. De historische klimaatbeweging toonde de woede hierover en bracht de wapens van massamobilisaties en stakingen terug op de agenda als manier om het beleid te veranderen.

Belang van lokale en democratische organisatie

De mobilisaties van tienduizenden jongeren begin 2019 kunnen veraf lijken. Het gebrek aan democratische discussies tussen de klimaatstakers over actiemethodes en concrete eisen leidde tot de uitputting van de ‘donderdagstakingen’. Een actieve minderheid staat nergens zonder steun van bredere lagen van de bevolking. Dat kan met eisen die aansluiten bij de noden van de werkenden en hun gezinnen: gratis en degelijk openbaar vervoer, energie in publieke handen, meer publieke middelen voor wetenschappelijk onderzoek onder de controle van de gemeenschap en een rationale planning van de economie.

De beweging moet verder uitgebouwd en gedemocratiseerd worden om tot overwinningen te komen. De oproepen van Greta Thunberg en de klimaatorganisaties bieden momenten om de klimaatactivisten samen te brengen en te discussiëren over hoe we kunnen winnen. Als we op lokaal niveau samenkomen in actiecomités en open vergaderingen kunnen we zelf initiatieven nemen en discussiëren over de eisen, methoden en initiatieven die het best werken om de beweging verder uit te breiden.

Sluit aan bij de Actief Linkse Studenten & Scholieren

De Actief Linkse Studenten & Scholieren bouwen mee aan de acties via de internationale campagne “System change not climate change: fight for a socialist alternative”. We willen de klimaatbeweging overal versterken met concrete eisen die jongeren en werkenden kunnen verenigen in de strijd voor een ecologisch en sociaal rechtvaardige toekomst.

Onze eisen voor een sociaal rechtvaardige ecologische transitie:

  • Meer, beter en gratis openbaar vervoer!
  • Pak de grote vervuilers aan! Geen winsten op kap van ons klimaat.
  • Massale publieke investeringen in duurzame energie. Haal de energiesector uit private handen!
  • Een ecologisch en democratisch geplande economie waarin de belangen van mens en planeet centraal staan, niet de winsten.