Alle 18! Stop de voorkeursbehandeling van de ‘elite’ #JusticeForSanda

Op 4 september beslist de Hasseltse raadkamer of 18 leden van Reuzegom al dan niet voor de correctionele rechtbank zullen verschijnen voor hun rol in de dood van Sanda Dia tijdens hun zogenaamde ‘doop’. Wij roepen op om die dag actie te voeren aan de Hasseltse rechtbank, omdat we er geen vertrouwen in kunnen hebben dat de zelfverklaarde elite nu wel gestraft zal worden voor hun daden in plaats van een voorkeursbehandeling te krijgen.

Reuzegom geldt als een opleidingsclubje voor rechtse en elitaire mannen. Vaste waarden in zo’n opleiding zijn het leren vernederen van anderen, maar ook racisme, seksisme en het mishandelen van dieren. Het is dan ook geen toeval dat het net Sanda was, de enige jongere met gekleurde huidskleur, die doodgemarteld werd tijdens de ‘doop’ op 5 december 2018. Alexander G. zei in zijn speech waarmee hij verkozen werd tot schachtentemmer dat Hitler, Reuzegoms “goede Duitse vriend” is. Ook bestaan er beelden van Reuzegommers die een dakloze met migratieachtergrond toezingen met ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’. Een lied dat we dankzij Reuzegoms vrienden bij Schild & Vrienden ondertussen al kenden.

Clubjes waarin een rechtse elite wordt opgeleid met ranzigheid zijn niets nieuws, maar actie is nodig ervoor te zorgen dat ook dit niet straks weer vergeten zal worden of in de doofpot wordt gedraaid, daar zijn leden en ex-leden van dergelijke clubs nogal gespecialiseerd in… Zo werd bijvoorbeeld dankzij de tegenactie van Campagne ROSA bij de KVHV-lezing met Jeff Hoeyberghs in december eind vorig jaar duidelijk met wat voor ranzig seksisme, maar ook racisme, klimaatnegationisme, LGBTQI+-fobie de KVHV’ers opgezweept worden tijdens hun zogenaamde debatavonden. Datzelfde KVHV kwam in de voorbije jaren ook in de aandacht dankzij hun rol die ze speelden in het opzetten van de extreemrechtse privémilite die Schild & Vrienden is geworden. Samen met onder andere NSV en jong NVA werd ook daar gezwaaid met verheerlijkende verwijzingen naar Hitler.

Dergelijke clubs en de zelfverklaarde elite die er lid van is worden vooral gekenmerkt door afkeer die ze hebben van gewone jongeren en werkenden. Jongeren en werkenden hebben niets te winnen bij het bestaan van dergelijke clubs, maar toch worden ze gefinancierd met ons geld. Al jaren wordt bespaard op ons onderwijs en leiden rechtse politici daar de aandacht van af met verdeel en heers tactieken die hen aangeleerd worden in hun clubjes, NVA’ers Jambon, Francken en De Wever of CD&V’er De Crem leerden dat bijvoorbeeld binnen het KVHV. Een van de Reuzegommers is ondertussen al collega NVA-medewerker van Francken en co. Voor ons is het duidelijk: investeer in onderwijs en stop de subsidiëring van elitaire haatclubs.

Meer dan een jaar lang kregen de Reuzegommers de tijd om alle sporen naar het bestaan van Reuzegom en hun eigen verband ermee professioneel van het internet weg te wissen. Ook het kot van Sanda, waar een ravage werd aangericht, en de plaats waar de ‘doop’ plaatsvond werden vakkundig opgeruimd. Het is duidelijk dat dit geen eerlijk proces is. Consequente actie zal het hele jaar lang nodig zijn willen we dat de Reuzegommers opdraaien voor hun daden, maar we mogen niet verbaasd zijn dat in een klassensysteem klassenjustitie voorkomt. Het moet ons net een doel geven in onze strijd voor #JusticeForSanda, namelijk om een einde te maken aan dit kapitalistische klassensysteem en alle onrecht en gortigheid die er bij komt kijken.

=> Actie op vrijdag 4 september voor de Raadkamer in Hasselt. Facebook evenement