Vaak horen we dat we in België al heel wat verwezenlijkt hebben inzake vrouwenrechten en de rechten van LGBTQIA+ personen. Op papier klopt dit ook. De strijd voor vrouwen- en LGBTQIA+-rechten heeft al veel opgeleverd. In de praktijk wil dit echter niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost. Integendeel!
door Nicky (Antwerpen)
De cijfers van geweld tegen vrouwen en LGBTQIA+ personen blijven hoog. In België waren er dit jaar al minstens 24 feminicides. Wereldwijd zijn 1 op 3 vrouwen slachtoffer van partnergeweld, in België gaat dit jaarlijks over 300.000 vrouwen!
Uit een onderzoek van UZ Gent blijkt dat de laatste twee jaar 1 op 3 LGBTQIA+ personen slachtoffer werd van fysiek geweld. Uit een enquête van Cavaria blijkt dat 6 op 10 LGBTQIA+ jongeren zich niet veilig voelen op school.
Door feministische strijd en de beweging voor LGBTQIA+ rechten is er de laatste jaren meer aandacht voor dit thema en durven meer slachtoffers naar voren te komen. Tegen deze aandacht is er echter ook een backlash.
Vanuit extreemrechtse hoek horen we steeds vaker dat de beweging is doorgeslagen. Deze ideeën krijgen steeds vaker een platform in de mainstream media en worden zo genormaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan de commentaren op #metoo, de manier waarop Amber Heard op sociale media belachelijk werd gemaakt tijdens de rechtszaak met Johnny Depp. Ook de populariteit van figuren als Andrew Tate bij jongeren is zorgwekkend. Het idee dat er een ‘genderideologie’ is vindt ingang.
Het normaliseren van haatspraak en het ridiculiseren van slachtoffers van geweld is een gevaar dat niet mag worden onderschat. Het geeft rechtse krachten steeds meer zelfvertrouwen om verder te gaan en hun woorden om te zetten in daden.
Een paar maanden geleden postte Dries Van Langenhove een video waarin hij een winkelier in Brugge lastig viel omdat die een Pride-vlag had buiten hangen, door Van Langenhove bestempeld als een ‘pedofielenvlag’. Extreemrechts valt de beweging aan onder het mom dat het kinderen wil beschermen.
In zuidelijke staten in de VS wordt deze retoriek al omgezet in wetsvoorstellen. In Florida werd er eerder dit jaar een voorstel ingediend dat trans kinderen bij hun ouders kan weghalen als deze hun kind steunen in hun transitie, omdat de wet genderaffirmerende zorg bij minderjarigen erkent als fysieke mishandeling. Dat is maar een van de meer dan 500 anti-trans wetsvoorstellen in de VS dit jaar.
De haatspraak van extreemrechts heeft niet alleen gevolgen voor de wetgeving maar ook op straat. Zowel verbaal als fysiek geweld tegen LGBTQIA+ personen neemt toe in bijna heel Europa. Volgens een rapport van ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) was 2022 het meest gewelddadige jaar voor LGBTQIA+ personen in tien jaar tijd. Het geweld neemt niet alleen toe in aantal maar wordt volgens ILGA ook intenser. Ook in België behandelde het Interfederaal gelijkekansencentrum Unia in 2022 het grootste aantal dossiers voor fysiek geweld tegen LGBTQIA+ personen in vijf jaar tijd. Eerder dit jaar werd in het VK een 16-jarig trans meisje vermoord door twee leeftijdsgenoten. De mainstream media die al jaren een platform geven aan transfobe stemmen zijn hieraan medeplichtig.
We willen niet terug naar een tijd waarin dit geweld wordt genormaliseerd en slachtoffers niet meer naar buiten durven komen. We komen op 26 november op straat tegen het geweld op vrouwen en LGBTQIA+ personen. Het is belangrijk dat we blijven reageren tegen geweld en haat en ons niet laten verdelen. We eisen meer investeringen in de zorg, meer openbare diensten en meer betaalbare woningen. Dit zijn zaken die mensen uit gewelddadige situaties kunnen helpen. Er zijn meer publieke investeringen nodig in het onderwijs, voor meer inclusievere lessen en meer begeleiding. Uiteindelijk komt dit iedereen ten goede.
26 november. 14u Brussel Centraal