Betoog mee tegen Van Langenhove in Leuven op 28 februari

De studenten van het Vlaams Belang in Leuven, de NSV, worden door hun partij op handen gedragen. Onlangs had Tom Van Grieken lovende woorden voor de Leuvense NSV-afdeling. In april vorig jaar was er ophef toen NSV-Leuven de Oostenrijkse neonazi Martin Sellner uitnodigde en van een rechter bekwam dat de unief verplicht een zaal ter beschikking moest stellen. Het huidige protest in Duitsland kwam er na een bijeenkomst waar Sellner met AFD’ers en anderen een brutaal en bloedig deportatieplan voor miljoenen mensen besprak. Nu hebben ze bij NSV-Leuven opnieuw een spreker uit de donkerste riolen van extreemrechts. Op 28 februari willen ze Van Langenhove laten spreken. Er is een petitie uit protest en er komt een betoging op woensdag 28 februari. Afspraak om 19u30 op het Ladeuzeplein. Hieronder de tekst van de petitie.

Geen racisme en fascisme in ons Le(u)ven – Dries Van Langenhove niet welkom aan KU Leuven

Op 28 februari komt Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, spreken aan de KU Leuven op uitnodiging van de extreemrechtse studentenvereniging NSV. NSV is als studentenorganisatie verbonden met het Vlaams Belang en heeft een racistisch en doorheen haar geschiedenis gewelddadig karakter. In 2023 nodigde ze de neofascist Martin Sellner uit aan de KU Leuven – een figuur die plannen heeft voor massale en gedwongen “remigratie” en daarmee in Duitsland grote bezorgdheid en massale betogingen tegen racisme en discriminatie uitlokt.

Dries Van Langenhove zelf wordt voor de rechtbank aangeklaagd voor inbreuken op de racisme-, negationisme- (het ontkennen van de Holocaust) en wapenwetgeving (het bezit van pepperspray). Overal waar hij zich manifesteert, ligt hij aan de basis van de verspreiding van racistische, seksistische en lgbtqia+-fobe ideeën. Als ondertekenaars van deze petitie zijn we zeer verontrust door de aanwezigheid aan onze universiteit en in onze stad van dit soort haat verspreidende figuren en organisaties, waarbij de dreiging met geweld nooit ver weg is.

Wij zijn studenten en personeel van de KU Leuven en inwoners van Leuven en deelgemeenten die diversiteit en solidariteit omarmen en zich expliciet uitspreken tegen racisme, fascisme, homofobie en transhaat. Daarom vragen we de KU Leuven om geen toelating te verlenen aan een haatdragend en discriminerend evenement in een lokaal van de universiteit.

Het evenement is bovendien in strijd met het inclusiecharter dat de KU Leuven zelf opstelde. Daaruit citeren we:

“We tolereren geen enkele vorm van pesten, discriminatie, machtsmisbruik, haat, ongewenst seksueel gedrag of geweld. Dit geldt niet alleen voor studenten en personeel maar ook voor de partners met wie de universiteit samenwerkt zoals stageplaatsen, verhuurders, leveranciers, studentenverenigingen, gasten, partners en derden.” 

Dries Van Langenhove en de organisaties waarin hij een leidende functie heeft, schenden regelmatig bovenstaande voorwaarden (bvb. intimidatie op queer evenementen, opzetten van de haatcampagnes tegen o.a. Dalilla Hermans, de lgbtqia+-vlag een pedofielenvlag noemen, …). Daarom roepen wij de rector en de beleidsorganen van de KU Leuven op om de daad bij het woord te voegen en iemand die stelselmatig en moedwillig aanzet tot haat en verdeeldheid geen platform te geven aan de KU Leuven.

Extreemrechts lost geen sociale problemen op, ze teert er enkel op om mensen tegen elkaar op te zetten. Wij spreken ons uit tegen racisme, seksisme, islamofobie, lgbtqia+haat, en in het algemeen tegen verdelende haat en voor solidaire oplossingen voor de sociale problemen en tekorten in de maatschappij.

Teken de petitie op https://www.change.org/p/geen-racisme-en-fascisme-in-ons-le-u-ven-dries-van-langenhove-niet-welkom-aan-ku-leuven