Solidariteit, geen haat. Betoging tegen extreemrechtse NSV

NSV, de officieuze studentenvereniging van Vlaams Belang, wil op 25 april in Antwerpen betogen. Op NSV activiteiten vind je dikwijls fascistische symboliek terug. Hun betoging is een bedreiging voor immigranten, mensen van kleur, LGBTQIA+ personen en alle anderen die niet in hun witte elitaire plaatje passen. De NSV verloor in Leuven pas hun erkenning na een racistische haatmeeting met Van Langenhove. We eisen dat ze ook in Antwerpen geen lokalen van de UA meer mogen gebruiken voor hun activiteiten. NSV en VB voelen zich sterk door de hoge scores in de peilingen. Het maakt dat ze nog brutaler naar buiten komen met racisme, seksisme en queerfobie, waarbij de woorden regelmatig gepaard gaan met daden. Terwijl steeds meer mensen moeite hebben om te overleven, zowel financieel als mentaal, gaat extreemrechts in het offensief tegen al wie zich verzet tegen onderdrukking.

Voor corona was er elk jaar een NSV-betoging en telkens een tegenbetoging die groter was. Elke keer dat de Nazionalistische Studentenvereniging een mars organiseert, worden studenten op campus of tijdens het uitgaan geïntimideerd op basis van hun afkomst of hun geaardheid, vaak met geweld. Elke keer brengt de NSV betoging veroordeelde neonazi’s samen met VB-kopstukken (Filip Dewinter en Tom Van Grieken zijn oud-leden).

Antifascistisch protest beperkt de ruimte die ze krijgen, zonder de verschillende acties in Leuven was de NSV hun erkenning niet verloren. Ook in Antwerpen willen we met een betoging een stem geven aan al wie ingaat tegen de dreiging van extreemrechts. NSV beweert dat “de Vlaamse jeugd” aan hun kant staat, met een grotere tegenbetoging halen we dat argument onderuit. Tegenover de haat van extreemrechts plaatsen we een krachtige boodschap van solidariteit. Daarmee gaan we ook in tegen de voedingsbodem van het VB: een maatschappij waar steeds meer mensen uit de boot vallen en we bang worden gemaakt van elkaar.

We zorgen ervoor dat onze betoging veilig kan doorgaan zonder confrontatie met de NSV betoging. Toon je solidariteit en loop mee in onze anti-NSV betoging. We spreken af om 19u00 Dageraadplaats.

Facebook evenement