Vanavond betoging tegen NSV en extreemrechts in Antwerpen

Extreemrechts voelt zich gesterkt door de peilingen en de mogelijkheid van een nieuwe zwarte zondag. Dit dreigt te leiden tot meer incidenten en geweld. Antifascisten leggen zich daar niet bij neer en gaan in verzet.

Op 25 april is er een haatmars van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), de officieuze studentenclub van het Vlaams Belang. Die betoging is een bedreiging voor mensen van kleur, LGBTQIA+ personen en al wie niet in hun witte elitaire plaatje past. NSV verloor recent zijn erkenning in Leuven na twee racistische meetings, eerst met Martin Sellner van de beruchte deportatieplannen waartegen begin dit jaar massaal betoogd werd in Duitsland en vervolgens met Dries Van Langenhove die verkondigde dat zwarte mensen van nature uit minder intelligent zouden zijn. NSV heeft een lange geschiedenis van racisme en gewelddadige incidenten. Ook nu circuleren er oproepen voor de NSV-betoging onder Nederlandse neonazi’s en extreemrechtse hooligans. NSV is tevens een kweekvijver voor VB-politici van Dewinter tot Van Grieken. Voormalig VB-voorzitter Valkeniers sprak het NSV-geweld uit zijn jeugdjaren goed met de stelling dat het maar om “occasioneel straatgeweld” ging.

De betoging tegen extreemrechts op 25 april wil de ruimte voor haat en geweld beperken door zelf de publieke ruimte in te nemen. We eisen daarnaast dat ook in Antwerpen geen faciliteiten van de UA meer gebruikt mogen worden voor extreemrechtse activiteiten. We komen op straat om slachtoffers van racisme, seksisme en queerfobie te verdedigen en te beschermen. Tegenover extreemrechtse haat en verdeeldheid plaatsen we solidariteit. Samen staan we sterker in ons verzet tegen wat ons verdeelt, tegen onderdrukking en tegen uitbuiting. Daarmee gaan we in tegen de voedingsbodem van het VB: een maatschappij waar steeds meer mensen uit de boot vallen en waar we bang worden gemaakt van elkaar. Met ons protest ontmaskeren we het Vals Belang.

Er is een open en inclusieve oproep voor een vreedzame en strijdbare antifascistische betoging. De betoging start op 25 april om 19u op de Dageraadplaats, trekt richting Borgerhout en eindigt terug op de Dageraadplaats. Het initiatief gaat uit van een platform waaraan meegewerkt wordt door diverse linkse organisaties en individuen.