Meeting Front National geannuleerd – FN niet welkom in Molenbeek

Het Front National heeft haar meeting van 4 oktober in Molenbeek geannuleerd. Ook de protestactie die wij hadden gepland zal mogelijk een andere vorm aannemen. Het FN stelt dat de meeting werd geannuleerd omdat de partij geen zaal vond en omwille van de aangekondigde protestactie. Dat is natuurlijk wat overdreven, de doorslaggevende reden was natuurlijk dat er in de Molenbeekse wijken geen steun is voor de racistische haat van het FN.

 

Het Front National kondigde een tijd geleden aan dat het een meeting zou organiseren in Molenbeek om daar de verkiezingscampagne van het vernieuwde FN te lanceren. Eerder ontdeed de kleine extreem-rechtse partij zich van haar voormalige voorzitter-voor-het-leven Daniel Féret die werd veroordeeld omdat hij middelen van de partij had gebruikt voor persoonlijke doeleinden: hij liet er een villa mee bouwen in het zuiden van Frankrijk.

Het FN onder leiding van Delacroix en Sessler brak met Féret en probeerde een nieuwe dynamiek op gang te brengen. De verkiezingsmeeting van 4 oktober moest in dat kader worden gezien. Wij beslisten om een tegenbetoging te organiseren om te vermijden dat extreem-rechts zich zo maar kan organiseren langs Franstalige zijde. Het houden van een racistische meeting is uiteraard een provocatie in Molenbeek. Bovendien stelde het FN het voor alsof migranten de schuld zijn van de vele problemen in deze arme Brusselse gemeente. Het onderwerp van de meeting was: “Molenbeek: paradijs of multiculturele hel?”.

De plaats van de meeting was al enige tijd bekend en ook Le Soir publiceerde dit. Het ging om een supporterscafé van FC Brussels dat de meeting wel wou laten doorgaan op voorwaarde dat de Molenbeekse burgemeester Moureaux de meeting niet zou verbieden. De uitbater van het café waar zou worden bijeengekomen, trok zich terug en stelde dat de zaal reeds was verhuurd voor een trouwfeest.

Volgens het FN speelde nog een andere factor een rol: “De communisten van de MAS (Mouvement pour une Alternative Socialiste) riepen op om te betogen tegen het recht van het FN om zich publiekelijk te uiten in de symboolgemeente Molenbeek.” Het FN protesteerde bij de burgemeester over de oproep van Résistance Internationale (Internationaal Verzet) en MAS (LSP) om te betogen. De Belgisch-nationalisten hadden overigens niet opgemerkt dat de oproep gedaan werd door Résistance Internationale en Blokbuster.

Het is natuurlijk overdreven om te stellen dat onze oproep de doorslag heeft gegeven in het annuleren van de FN-meeting. Wij mobiliseerden in januari ook reeds tegen een FN-bijeenkomst met Le Pen en betoogden toen met een 70-tal aanwezigen in de Europese wijk. Op 1 mei namen we deel aan de anti-fascistische mobilisatie in Charleroi waar de groupuscule Nation een 1 mei activiteit had aangekondigd. Dit waren telkens relatief beperkte mobilisaties. Het FN raakte in Molenbeek niet aan een andere zaal omdat er geen actieve steun is voor deze extreem-rechtse en racistische formatie. Dat is de ware reden waarom het FN haar meeting moet annuleren.

Uiteraard zijn we tevreden dat de FN-meeting niet kan doorgaan, maar dat volstaat niet om victorie te kraaien. De campagne tegen het FN gaat onverminderd verder. Voor het FN was de publiciteit rond haar meeting op 4 oktober reeds een belangrijke stap om gezien te worden als een actieve partij. Er zal ongetwijfeld geprobeerd worden om nieuwe meetings en bijeenkomsten op te zetten. Daarbij zal protest noodzakelijk zijn. Werk met ons mee aan anti-fascistische campagnes! Kom naar onze bijeenkomst op 4 oktober in Molenbeek en werk mee aan het verzet tegen het FN!

 

Afspraak: 4 oktober, 13u aan metrostation Etangs Noir te Molenbeek