10 november. Protest tegen fascistenmars in Gent

Op dinsdag 10 november zal het openlijk fascistische N-SA een toegestane betoging houden in Gent. Blijkbaar heeft het stadsbestuur er geen probleem mee dat onze stad een nacht onveilig wordt gemaakt door gewelddadige neonazis die al heel wat op hun kerfstok hebben staan . De Actief Linkse Studenten (ALS) vinden niet dat we dergelijke groupuscules zonder tegenkanting door onze stad kunnen laten trekken.

Het N-SA (Nationaal-Solidaristisch Alternatief) is een extreemrechtse organisatie die zich baseert op het fascisme en ook enkele Vlaams Belangers in haar rangen heeft opgenomen. N-SA kwam de laatste weken wat in de media naar aanleiding van een reportage in Koppen over hun congres. Daar kwamen enkele tientallen neonazi’s samen om te luisteren naar nazistische optredens en speeches die o.a. opriepen tot een blank europa en jodenhaat. Wanneer ze op straat komen zijn ze niet schuw om geweld te gebruiken tegen mensen met een andere mening of huidskleur. De ALS heeft dit al meermaals zelf ondervonden met als meest recente voorbeeld de poging van enkele NSV-en NSA-leden in Antwerpen om via brutaal geweld een ALS-meeting te verhinderen.

De N-SA betoging “tegen zinloos geweld” is enkel een excuus om een ganse nacht Gent onveilig te komen maken. Ze komen betogen tegen zogezegd anti-fascistisch geweld. Wij voelen ons niet aangesproken want hanteren geweld niet als methode in onze strijd. De ALS veroordeelt en distantieert zich duidelijk van dit soort methodes.

Met een vreedzame actie in onze studentenbuurt maken we duidelijk dat het N-SA niet welkom is en studenten niet akkoord gaan met hun gewelddadig, verwerpelijk gedachtegoed. De dag voor wapenstilstand zal de uitgaansbuurt druk bezocht worden. Als het N-SA zich na haar betoging zomaar kan mengen onder de nietsvermoedende studenten dan zullen ze die nacht geweld en intimidatie gebruiken tegen iedereen die er volgens hen “anders” uitziet. Enkel door samen op straat te komen kunnen we de overheden verplichten de fascisten niet toe te laten om af te zakken naar de studentenbuurt en hen liefst zo snel als mogelijk naar huis te sturen.

Het N-SA beweert in de context van de huidige crisis een antikapitalistisch alternatief te bieden maar bevat in realiteit enkel een boodschap van fascisme en nazisme. Door het gebrek aan een duidelijke linkse oppositie in deze tijden van crisis, kunnen dergelijke fascistische groeperingen echter aan terrein winnen met hun verderfelijk gedachtegoed. Een oplossing voor de groei van extreem rechts kan enkel worden bekomen wanneer de oorzaken worden aangepakt. Tot dan kunnen we natuurlijk niet op onze lauweren rusten en moeten we vermijden dat het haar methode van intimidatie en geweld kan toepassen. Maar een echte oplossing kan enkel bestaan uit het wegnemen van sociale problemen als armoede, werkloosheid,… die een voedingsbodem zijn voor extreem rechts.

De Actief Linkse Studenten en de anti-racistische campagne Blokbuster roepen iedereen op om samen met ons te mobiliseren tegen het N-SA op 10 november.

We komen samen aan de Blandijn om 19u30 en trekken vandaar richting Overpoort in een geweldloze actie. We willen ervoor zorgen dat de studentenbuurt gevrijwaard blijft van fascistische propaganda en de studenten gewaarschuwd kunnen worden voor wat er die nacht zou kunnen gebeuren. Volgens ons heeft het geen zin om de confrontatie met de N-SA aan te gaan. Anders plaatst het establishment de anti-fascisten op gelijke voet met de gewelddadige neonazi’s. Wij willen dat onze aantallen en onze boodschap domineren.

 

dinsdag 10 november. 19u30, Blandijn (Gent). Anti-NSA Waakactie