Gent. Meeting: 20 jaar na de val van de Muur

Op 9 november 1989 vierden tienduizenden Oost- en West-Berlijners de val van de Muur. Media en tal van historici, kapitalisten en politici verkondigden het “einde van de geschiedenis”. Het stalinisme was verslagen en het kapitalisme was het enige werkbare economische model. Dat kapitalisme zou ons een ongeremde groei, welvaart en vooruitgang brengen.

 

Exact 20 jaar later beleven we de grootste economische crisis sinds de jaren ’30. Het kapitalisme bracht ons de voorbije twee decennia oorlogen in onder meer Irak, Afghanistan, Somalië, de kloof tussen arm en rijk bleef alleen maar toenemen, werkloosheid tiert welig en de economische ontwikkeling van de Aziatische en Keltische Tijgers is herschapen in een economische catastrofe. Het kapitalisme heeft bewezen haar eigen tegenstellingen niet te kunnen overstijgen.

De Linkse Socialistische Partij en de Actief Linkse Studenten organiseren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de Val van de Berlijnse Muur een publieke meeting. Hoe werd een revolutie die vroeg om een “Socialisme met een menselijk gezicht” omgevormd naar de restauratie van het kapitalisme in Oost-Europa? Welke gevolgen heeft deze restauratie gehad voor de bevolking in Oost-Europa? Wat zijn de gevolgen van de Val van de Muur geweest voor de arbeidersbeweging in de rest van de wereld? Wat is ons alternatief tegenover het falende kapitalisme? Is socialisme met een menselijk gezicht mogelijk en hoe kunnen we dit bereiken? Kom luisteren, mee discussiëren en vervoeg ons in de strijd voor een rechtvaardige samenleving!