Winterkamp van de Actief Linkse Scholieren

Kom naar het winterkamp van de Actief Linkse Scholieren! Van 18 tot en met 20 december in Marcinelle (vlakbij Charleroi). We publiceren het programma en het pamflet.

 

> PDF van het pamflet met ook praktische info

Programma van het winterkamp

Vrijdag 18 december

 • 18u. tot 20u. onthaal
 • ‘s Avonds FILM: Roger & me
  De kapitalistische crisis brengt ook de terugkeer van Marx met zich mee. In januari 2009 schreef Time Magazine: “het gedachtegoed van Karl Marx, de grootvader van de politieke economie, die de tekortkomingen van het kapitalisme veroordeelde, heeft een buitengewone rol gespeeld in de wereldgeschiedenis, een eeuw na zijn dood …”. Maar meer nog dan een briljant econoom, was Marx een politieke militant die zich actief inschakelde in de strijd van de arbeiders om een alternatief op dit kapitalistische systeem uit te bouwen: het socialisme.
  In de aanloop naar het uitkomen van « Capitalism : A Love Story”, kijken we nog eens terug naar de eerste film van Michael Moore (1989). Deze film vertelt over het verdwi¬jnen van 30 000 banen in de fabrieken van General Motors in het geboortedorp van Michael Moore, Flint (USA), en over de gevolgen die de desindustrialisering had op de stad en haar bevolking. Door de huidige overproductiecrisis schrapt GM bijna 40.000 banen in de VS en hebben ze een pijnlijk herstructureringsplan aangekondigd voor Opel in Europa. De fabriek in Antwerpen zal waarschijnlijk niet gespaard worden. Een linkse socialist uit Antwerpen zal de film presenteren en uitleggen welk programma nodig is om jobs veilig te stellen in plaats van winsten.

Zaterdag 19 december

 • ’s Morgens. MARX HAD GELIJK
 • Workshops
  > De kapitalistische crisis begrijpen… … met behulp van de marxistische economie
  > Materie komt voor ideeën… … de marxistische filosofie
  > Marx en de Commune van Parijs… … De lessen van de 1e arbeidersstaat
 • ’s middags. Workshops
  > Afghanistan, Pakistan, Irak, Palestina …. Wat is het imperialisme en hoe het overwinnen ?
  > Lessen trekken uit de opkomst van het fascisme in Duitsland in de jaren ‘30… …Hoe strijden tegen het fascisme vandaag ?
  > Val van de Berlijnse Muur : een revolutie tegen het socialisme of tegen het stalinisme ?
 • ’s Avonds: rode cantus

Zondag 20 december

 • ’s Morgens Twee werkgroepen over de impact van de crisis op jongeren, over ons programma, om onze ervaringen uit te wisselen en te debatteren over de manier waarop we onze campagnes voeren.
  > Een antikapitalistische jongerenbeweging uitbouwen in het kader van de lanceringscampagne van Actief Linkse Scholieren.
  > Werkloosheid en precaire jobs… is dit de toekomst voor de jonge generatie? in het kader van de campagne voor lokale jongerenmarsen voor werk.
 • ’s Avonds: Meeting in Charleroi: Wij willen werk en een toekomst met:
  – Benjamin DUSAUSSOIS (LSP)
  – Gustave DACHE, oud-ABVV afgevaardigde Caterpill