Jobs, geen racisme. Anti-NSV betoging op 4 maart in Antwerpen

Op 4 maart 2010 zal de Nationalistische StudentenVereniging (NSV), de officieuze studentenvereniging van het Vlaams Belang (alle topfiguren waren in hun studententijd lid) zoals elk jaar een extreem-rechtse haatmars door een Vlaamse studentenstad houden. Dit jaar in Antwerpen, waar ze de reële samenlevingsproblemen nog wat komen opstoken. Zoals ieder jaar organiseert Blokbuster, op veilige afstand van de NSV, een tegenbetoging. We willen de studenten en de wijkbewoners die trachten er het beste van te maken een hart onder de riem steken, tonen dat we talrijker zijn dan de NSV, en vooral samen zoeken naar echte oplossingen.

Op dit moment wordt vooropgesteld dat er 800.000 werklozen in België zullen zijn in 2011, aan een actueel ritme van 350 jobs die dagelijks verdwijnen. De aangekondigde sluiting van Opel Antwerpen vormt een triest hoogtepunt. Extreem-rechts probeert de spanningen dan ook ten top te drijven door te stellen dat bijvoorbeeld migranten onze jobs afpakken. Het is echter de logica van winstmaximalisatie, ten koste van alles, die jongeren niet aan het werk laat en mensen afdankt. De strijd tegen werkloosheid zal enkel effectief zijn als we allen samen op straat komen, in (jongeren)marsen voor werk, om volwaardige jobs voor iedereen te eisen. Jobs, geen racisme!

Uiteindelijk kan extreem-rechts enkel bestreden worden door de uitbouw van een geloofwaardig links alternatief, dat breekt met de winstlogica en opkomt voor o.a. gratis en degelijk onderwijs en openbaar vervoer, massale bouw van sociale woningen, meer middelen voor openbare diensten, arbeidsduurvermindering om het beschikbare werk te verdelen enz. Dergelijke maatregelen, eerder dan bijvoorbeeld het ondemocratisch opleggen van een hoofddoekenverbod in middelbare scholen, kunnen de samenlevingsproblemen waarop extreem-rechts groeit wegnemen.

Maar tot we zover zijn, blijft het gevaar van extreem-rechts bestaan. Met hun betoging trachten ze zichzelf te versterken, en zonder tegenreactie zullen ze niet aarzelen om geweld tegen andersdenkenden en migranten te gebruiken. Daarom roepen we op voor een massale, geweldloze anti-NSV-betoging, in een ander deel van de stad. Wil je meehelpen om van deze betoging een succes te maken, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Tegen extreem-rechts geweld
De lijst van gewelddaden op de NSV-kerfstok is bedroevend lang. Onder meer daarom organiseren we ook dit jaar weer een tegenbetoging. We denken niet dat extreem-rechts met geweld bestreden kan worden. Wij geloven in de methode van massale, geweldloze mobilisatie. Zo kunnen we aantonen dat de overgrote meerderheid van de mensen niet gediend zijn van een extreem-rechtse intimidatiemars door de straten van hun stad.

Foto: In oktober 2009 poogde een groep gemaskerde NSV’ers met geweld een meeting van de Actief Linkse Studenten (ALS) te verstoren. Dit mislukte omwille van een grote opkomst voor de ALS meeting. De NSV’ers werden door de politie afgevoerd en de meeting werd een succes. No pasaran!