Vanavond betoging tegen NSV in Gent

Deze avond wordt in Gent betoogd tegen een Europese meeting van NSV met omstreden sprekers als Nick Griffin van de British Nationalist Party of Andreas Mölzer van de FPÖ. Er wordt tevens betoogd tegen de erkenning van NSV aan de Gentse universiteit. De meeting met een select gezelschap van holocaustontkenners wordt mee gefinancierd met middelen van de unief, dus van alle studenten en van de gemeenschap. Onaanvaardbaar vinden wij. Blokbuster en ALS roepen op tot een strijdbare, politieke en vreedzame optocht onder de slogan “Jobs, geen racisme”. Afspraak: 19u30 aan de Blandijn.

Hieronder publiceren twee artikels uit de traditionele media over de betoging van deze avond. Het eerste komt van Trends en Knack van begin februari. Het tweede uit De Gentenaar van vandaag.

NSV nodigt omstreden sprekers uit aan UGent

Aan de Universiteit Gent broeit verzet tegen bijeenkomsten van het NSV.

Op 24 februari organiseert de opnieuw erkende extreemrechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV) een discussiebijeenkomst in het Gentse International Convention Centre (ICC). Dat zorgt voor beroering aan de universiteit, met name vanwege de komst van gastspreker Nick Griffin.

De voorzitter van de British National Party (BNP) is bekend om zijn negationistische uitspraken en werd in 2005 veroordeeld wegens aanzet tot haat. Hij kreeg een uitgestelde gevangenisstraf.

Op 18 februari is dan weer Bob Maes, stichter van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), te gast in de aula van de faculteit economie. In 1971 moest Maes de VMO ontbinden: de Orde werd veroordeeld als privémilitie.

De radicale antiracistische organisatie Blokbuster trommelt betogers op om in Gent te protesteren tegen de NSV-discussiebijeenkomst van 24 februari. Vorig jaar nog kwam het tijdens een NSV-bijeenkomst tot rellen en moest de politie optreden.

Principieel weigeren
Freddy Mortier, professor ethiek en decaan van de Gentse faculteit kunst en filosofie, ziet de neutrale opdracht van de UGent om democratische en multiculturele waarden uit te dragen geschaad.

Volgens Mortier kan de universiteit bijeenkomsten in universitaire gebouwen principieel weigeren. ‘Zeker bijeenkomsten in de Blandijn, het gebouw van de faculteit kunst en filosofie, zijn een provocatie omdat er aan die plek een linkse symbolische waarde verbonden is. Daardoor zou het symbolisch incorrect zijn om daar een NSV-bijeenkomst te laten plaatsvinden.’

Het NSV plant immers in maart nog een bijeenkomst in de Blandijn.’Ook om veiligheidsredenen kan een verbod worden opgelegd’, aldus Mortier.

Erkenning NSV
Het NSV verkreeg eind 2009 weer het recht op subsidie en het gebruik van universiteitslokalen. De vereniging was sinds 1982 geschorst aan de Universiteit Gent.

‘Ik vind het buitengewoon spijtig dat NSV erkend is als studentenvereniging en daardoor een beroep kan doen op subsidies en op lokalen van de universiteit’, zegt professor Mortier. ‘Ook allochtonen moeten zich thuis voelen aan de universiteit.’

Volgens rector Paul Van Cauwenberghe kwam de erkenning van het NSV als studentenvereniging er maar na veel tegenstand en is ze zeker niet definitief.

‘De aanvraag van het NSV werd unaniem afgekeurd door het bestuurscollege. Ook het politiek en filosofisch convent dat de universitaire subsidies verdeelt, weigerde. Maar bij een stemming onder de studentenverenigingen werd het NSV aanvaard met acht stemmen tegen zeven.’

Tegen die erkenning werd intussen beroep aangetekend door diezelfde studentenverenigingen, maar dat beroep wordt pas op vrijdag 12 februari behandeld op de sociale raad van de universiteit.

‘De lezing van Bob Maes in de aula van de faculteit economie stond vast voor er beroep werd aangetekend’, zegt Van Cauwenberghe. ‘Dus mag ze doorgaan.’

Of het NSV in de toekomst nog bijeenkomsten in universiteitsgebouwen zal mogen houden, wordt dus vrijdag allicht duidelijk.

Betoging tegen NSV! zorgt voor hoogspanning bij politie

GENT – Er trekt vanavond een betoging door het stadscentrum, uit protest tegen een bijeenkomst die de nationalistische studentenorganisatie NSV! organiseert in het ICC. Dat zorgt voor hoogspanning bij de ordediensten. Bij de vorige manifestatie tegen het NSV! werden 409 betogers opgepakt.

Het NSV! is onlangs erkend als studentenvereniging binnen het Politiek Filosofisch Konvent van de UGent en bovendien organiseert het vanavond een bijeenkomst waarop onder meer Nick Griffin komt spreken, de controversiële voorman van de British Nationalist Party.

Er is vanavond dan ook geen gebrek aan organisaties die willen reageren tegen dit NSV!-initiatief. De antiracistische studentenkoepel Studenten tegen Racisme (Ster) had al langer een Manifiesta aangekondigd , een straatfeest op de Blandijnberg.

Maar ook de Aktief Linkse Studenten (Als) en Blokbuster komen op straat. ‘Wij hebben een lange traditie van protest tegen het NSV!’, zegt Als-voorzitter Michaël Boucher. ‘Wij zijn het uiteraard eens met de antiracistische boodschap van Ster, maar we willen verder gaan en de klemtoon meer leggen op het politieke protest.’ Uiteindelijk zullen de twee wel samen opstappen, zegt Boucher.

De manifestatie die ze hebben gepland, zal om 20 uur vertrekken aan de Blandijn, om dan via onder meer de Sint-Kwintensberg en de Plateaustraat naar het rectoraat te trekken. Daar wordt kort actie gevoerd tegen de erkenning van het NSV! Daarna trekken de manifestanten via onder meer Walpoortstraat richting Vlaanderenstraat en Brabantdam, om de betoging te ontbinden aan de Zuid.

Zowel het NSV!, als de linkse tegenbetogers zeggen dat ze rellen willen vermijden – in principe komt de tegenmanifestatie ook niet in de buurt van het ICC. Toch worden het spannende momenten voor de politie. Bij de vorige anti-NSV!-betoging in november raakten vijf agenten gewond en werden uiteindelijk 409 manifestanten opgepakt. De ordediensten willen een herhaling absoluut voorkomen. Gemaskerde betogers zullen in ieder geval onmiddellijk worden opgepakt, heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A) al beslist.