Stop het kappen van de bossen rond Moskou – Protestactie in ons land

De bosbranden rond Moskou zijn de ergste in jaren. Bovendien hebben ze geleid tot een verstikkende smog in Moskou. Met temperaturen boven de 35 graden vielen er officieel tot 700 doden per dag. De autoriteiten hebben doorheen deze ecologische crisis nog geen cent extra gegeven aan de hulpdiensten of de gezondheidssector.

 

> PDF van dit pamflet

Vinci?

De Franse multinational Vinci is één van de grootste bouwbedrijven ter wereld. Vinci maakte vorig jaar 1,6 miljard euro winst. Topman Xavier Huilard was goed voor een jaarloon van 1,6 miljoen euro, voor dit jaar staat een loonsverhoging met 200.000 euro op de agenda. Het bedrijf beweert op te komen voor het milieu, maar in werkelijkheid telt enkel de winstmaximalisatie.

Het bedrijf is ook erg actief in ons land met verschillende bouwprojecten, zoals de Oosterweelverbinding in Antwerpen en tal van publiek-private samenwerkingen zoals verschillende parkings in de steden. België is niet alleen een belangrijke markt voor Vinci, ons land doet ook dienst als fiscaal paradijs. Het bedrijf haalde grote sommen geld naar het financieel filiaal in ons land om zoveel mogelijk te profiteren van de notionele intrestaftrek.

De afgelopen week waren er verschillende protestacties tegen de ontbossing van de groene rand rond Moskou. Zo werd actie gevoerd tegen het kappen van het bos van Khiminskii om daar een nieuwe private autosnelweg te laten aanleggen door de Franse multinational Vinci. Dat bedrijf haalde het contract van 1 miljard euro binnen omdat het gesteund werd door de Russische regering. Het kappen van de groene long van de stad zal de luchtkwaliteit verder ondermijnen. Maar het welzijn van de bevolking en het milieu wegen niet op tegen de grenzeloze winsthonger van het patronaat en haar aandeelhouders.

De strijd om in een gezonde omgeving te kunnen leven, is een strijd tegen het kapitalistische systeem dat steeds de winsten voorop stelt, ook ten koste van vervuiling en klimaatveranderingen.

Stop de repressie tegen milieu-activisten en anti-fascisten!

Eind juli werd een kamp van milieuactivisten in het Khiminskii-bos brutaal aangevallen door een bende extreem-rechtse relschoppers. De politie weigerde tussen te komen, ze sloot de ogen voor het geweld en ging zelf over tot een golf van repressie en arrestaties. Twee gekende anti-fascisten dreigen een gevangenisstraf tot 7 jaar te krijgen.

Op 7 augustus was er een betoging in Moskou om te protesteren tegen het geweld in Khiminskii en tegen de repressie. Na afloop van deze betoging werden drie linkse socialisten, leden van onze Russische zusterorganisatie, brutaal aangevallen door 15 neo-fascisten die onder meer een baseball bat bijhadden. Eén van onze militanten raakte gewond aan de ogen, een andere had een schedelbreuk.

Het gaat duidelijk om georganiseerd geweld gericht tegen wie het aandurft om te protesteren tegen Vinci. Een vertegenwoordiger van Vinci vroeg op een vergadering in aanwezigheid van de Russische president Medvedev dat zou worden opgetreden tegen de protestacties zodat het bedrijf aan de werken kan beginnen.

 

ACTIE voor de kantoren van Vinci op woensdag 18 augustus

We roepen op om deel te nemen aan de internationale solidariteitscampagne en te protesteren tegen het geweld in Rusland. Dat kan door:

     

  • deel te nemen aan de protestactie voor de financiële zetel van Vinci in Brussel op woensdag 18 augustus om 16u30. adres: Louisalaan 149 (metro: Louisa)
  • protestbrieven te sturen naar Vinci en de Russische autoriteiten: Russische ambassade (amrusbel@skynet.be), de topman van Vinci (xavier.huillard@vinci.com), de financieel directeur (christian.labeyrie@vinci.com) en de verantwoordelijke van de Belgische afdeling (rbentegeat@cfe.be)
  • de campagne financieel te ondersteunen door een bijdrage te storten op 001-2260393-78 met vermelding “solidariteit Rusland”