De crisis heeft het vertrouwen in de vrije markt zwaar ondermijnd. Staatsinterventies bleken noodzakelijk om de vrije markt te redden. Banken werden wereldwijd gered met belastingsgeld en dit is niet zonder gevolgen: er wordt nu aan gewone werkenden, gepensioneerden, jongeren,… gevraagd om in te leveren.
In Europa ziet men de jongerenwerkloosheid toenemen. In Nederland zijn 12 pensioenfondsen (waarmee op de beurs gegokt werd) niet meer in staat de volledige pensioenen te dekken. In verschillende Zuid-Europese landen werden maatregelen getroffen die de bevolking zwaar treffen: verhogen van pensioenleeftijden, verhoging van BTW, verlagen van de lonen,…
Waarom moet iedereen opdraaien voor een crisis veroorzaakt door aandeelhouders en bankiers die gedurende jaren genoten hebben van de winstorgie? Hoe komt het dat die er nog steeds geen komaf gemaakt is met de bonuscultuur bij bedrijven en banken? Gaan speculatieve bubbles (Carry trade in Brazilië en VS, immobiliënmarkt in China,…) vroeg of laat weer voor een “dip” zorgen of kan hier iets aan gedaan worden door regulering?
In België en omringende landen worden zware besparingsmaatregelen voorbereid die gaan snijden in heel wat sociale voorzieningen. In veel
Europese landen zorgden dit soort maatregelen voor enorme protestbewegingenmet in Griekenland bijvoorbeeld zes algemene stakingen op korte tijd en in Frankrijk recent 2.5 miljoen betogers. Kunnen we dit soort bewegingen in België ook verwachten? Zijn we beter af met meer bevoegdheden voor een Vlaamse regering?
We laten een doorwinterde socialist en een liberale professor economie met elkaar in debat gaan en nodigen iedereen uit om daarna mee te debateren.
woensdag 13 oktober 19h – DO.05