Betoog mee met Actief Linkse Studenten & Scholieren op 28 november te Brussel. Betoging voor ons milieu. 14 u Muntplein

Een nooit geziene olieramp in de Golf van Mexico, toxische modderstromen in Hongarije, bosbranden in Rusland, catastrofale overstromingen in Pakistan, … de opeenvolging van milieurampen met dramatische afloop is angstaanjagend.

Vandaag sterven jaarlijks reeds 300.000 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks ten gevolge van klimaatverandering. De recente drama’s illustreren tevens de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders van de grote bedrijven voor deze milieucrisis.

Hun dorst naar winst en hebzucht kent geen grenzen. Dit dreef BP ertoe te boren op grote diepte. Daar waar geen enkele technologie momenteel in staat is tijdig een ongeluk te herstellen zoals de explosie van de boorleiding. De veiligheidsvoorzieningen werden tot een minimum beperkt. Het resultaat is de ergste olieramp uit de geschiedenis. De redenen achter de dambreuk in de Hongaarse aluminiumfabriek waren vergelijkbaar.

De kapitalisten willen geen milieunormen tegen de opwarming van de aarde, omdat deze hun winsten doen dalen. Daarbij bevordert de economische crisis, als gevolg van het chaotische karakter van de kapitalistische vrije markt, de onderlinge concurrentie, hetgeen het probleem enkel erger maakt. Ze snijden in hun uitgaven ten koste van de arbeidscondities, de lonen en de mogelijkheid om in een gezonde omgeving te leven voor de arbeiders en hun gezinnen.

Op 28 november zal te Brussel een nationale betoging doorgaan op initiatief van de klimaatcoalitie, waaraan ALS zal deelnemen. Deze betoging grijpt plaats in het kader van de top te Cancun, Mexico, over de opwarming van de Aarde. Het is de eerste top na de mislukking in Kopenhagen.

De traditionele politieke leiders die bijeenkomen op dure topontmoetingen hebben geen oplossing. Ze vertegenwoordigen immers de belangen van de kapitalisten. Overal voeren ze een politiek van besparingen om de arbeiders en de jongeren te laten opdraaien voor het redden van de aandeelhouders van de banken en van de grote bedrijven. Net zomin als onderwijs en gezondheidszorg, zal het milieu niet ontsnappen aan deze beparingsgolf.

Enkel de massamobilisatie van jongeren en arbeiders kan de situatie keren voor een socialistische maatschappij gericht op de bevrediging van de behoeften van allen en het respect voor ons milieu.

> PDF van het pamflet