Nationale betoging tegen seksisme

Actief Linkse Scholieren mobiliseert naar de Slutwalk. 25 september om 14u30 Brussel-Noord

Discriminatie en geweld maken voor vrouwen wereldwijd nog steeds deel uit van het dagelijkse leven: op straat, op het werk, in de familie en zelfs op school. In België is er gemiddeld één verkrachting per week binnen de schoolmuren ( en dat zijn enkel de aangegeven cijfers). Iedere jonge vrouw is reeds slachtoffer geweest van seksistische opmerkingen of vernederingen, binnen de klaslokalen of erbuiten. Het is kenmerkend voor een samenleving waarbinnen de vrouw al te vaak wordt voorgesteld als een seksueel object in tijdschriften, reclame,….

Het lichaam van de vrouw wordt door bedrijven gebruikt als een verkoopsinstrument en creëert zo een klimaat voor misbruik en seksuele agressie. Iedere dag worden er gemiddeld 7 verkrachtingen aangegeven in België, een derde van de vrouwen zegt reeds slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie.

De schoonheidsindustrie verhoogt de druk op meisjes omtrent hun uiterlijk en gewicht. Voor de bedrijven uit deze sector is het vrouwenlichaam slechts een lustobject en een goede verkoopstechniek. In hun constante honger naar winst zijn ze continu op zoek naar nieuwe slachtoffers en richten ze zich op alsmaar jongere meisjes (strings voor kinderen van 9 jaar, barbiepoppen met sexy lingerie, …). Aan de ene kant worden meisjes onder druk gezet om zich “sexy” op te maken en te kleden, maar wanneer ze dan de voorgestelde “modellen” volgen, worden ze uitgescholden en behandeld op straat als “slet”. Volgens ALS heeft ieder vrouw het recht om zich te kleden zoals ze wil op school of op straat, zowel als het gaat over een minirokje of een hoofddoek (in tegenstelling tot de voorschriften die sommige schoolreglementen voorschrijven).

Onderdrukking en geweld tegenover vrouwen heeft niets te maken met hun kleren en het is ook niet de “mannelijke natuur” die de oorzaak is van seksisme. Het is namelijk de kapitalistische samenleving met haar volledige oriëntatie op winstmaximalisatie die het echte probleem is. Vrouwen worden systematisch voorgesteld door de cosmetische en mode-industrie als lustobjecten. Daarenboven wordt discriminatie (seksistisch maar ook racistisch, homofoob, etc) gebruikt door het kapitalisme als machtsinstrumenten (“verdeel en heers”) om zowel jongeren als werkenden tegen elkaar uit te spelen.

Deze verdeeldheid wordt gebruikt door de politici en de bazen om gezamenlijke bewegingen van jongeren en werkenden te vermijden. De crisis en het gebrek aan een politiek antwoord, opent de ruimte voor de reactie; racisme, seksisme, homofobie! Rechten die verworven leken worden opnieuw in vaag gesteld, zoals dat vandaag het geval is met reactionaire betogingen tegen het recht op abortus. Deze aanval wordt ondersteunt door aartsbisschop Leonard en andere religieuze persoonlijkheden die ieder jaar deelnemen aan een betoging “voor het leven”, tegen abortus.

In maart 2012 willen wij daarom oproepen om een tegenbetoging te organiseren die het recht van vrouwen verdedigt om zelf te beslissen over hun lichaam. Maar voor ALS is het belangrijk om deze strijd te koppelen aan andere strijdbewegingen voor beter loon en sociale voorzieningen om zo te garanderen dat geen enkele vrouw moet overgaan op abortus uit financiële redenen.

De strijd tegen seksisme is geen strijd van vrouwen tegen mannen. We moeten alleen samen vechten tegen discriminatie. Er is nood aan een gezamenlijke actie van zowel jongeren als werkenden. Doe mee met de Actief Linkse Scholieren aan de betoging tegen seksisme. Kom naar onze infomomenten en sluit aan bij ALS!

 


Bijeenkomsten ALS en LSP in aanloop naar deze actie

     

  • Brussel: di. 13 september. Bijeenkomst Actief Linkse Scholieren
  • Leuven: woe. 14 september. Bijeenkomst Actief Linkse Scholieren
  • Antwerpen: woe. 14 september, jongerenmeeting “Jongeren in verzet” (19u30 Multatuli, Lange Vlierstraat)
  • Gent: woe. 14 september: 14u Plaza (Kouter). Bijeenkomst Actief Linkse Scholieren
  • Dendermonde: vrij. 16 september. Bijeenkomst Actief Linkse Scholieren
  • Charleroi: woe. 21 september
  • Brussel: ma. 26 september. Open LSP-vergadering, hoe strijden tegen seksisme?