Jongeren in verzet voor hun toekomst. Discussiëren, organiseren, mobiliseren!

Als we onze toekomst niet willen beperken tot werkloosheid, laag betaalde jobs, onvindbare betaalbare huisvesting, milieurampen, racisme,… dan zullen we daar zelf voor moeten opkomen. De Actief Linkse Studenten en Scholieren willen met jongeren in discussie gaan, organiseren en mobiliseren.

We roepen op om deel te nemen aan een reeks mobilisaties in de komende maanden. Een eerste afspraak is er op 25 september met een eerste ‘Slutwalk’ in ons land. Dergelijke ‘Slettenmarsen’ vonden al in verschillende landen plaats als een protest tegen seksisme. Een Canadese politie-agent zei dat vrouwen die zich als een “slet” kleden verkrachtingen zelf uitlokken. Er kwam protest van vrouwen die het recht opeisen om zich te kleden zoals ze dat willen. De betoging werd ‘Slutwalk’ genoemd.

In oktober volgt een internationale actiedag in het kader van het jongerenprotest in Zuid-Europa. De Spaanse ‘indignado’s’ (misnoegden) hielden wekenlang pleinen bezet en organiseerden tal van acties. Een delegatie is te voet op weg naar Brussel waar op 15 oktober een actiedag wordt georganiseerd.

Begin december is er een nieuwe klimaatbetoging, enkele maanden na de verschrikkelijke ramp in Fukushima is het meer dan ooit noodzakelijk om rond dit thema actief te zijn.

Na de wintervakantie volgt in Leuven de jaarlijkse anti-fascistische betoging van Blokbuster en ALS: de anti-NSV betoging van 8 maart. Na het bloedbad in Noorwegen is ook anti-fascistisch verzet bijzonder actueel. De dader van de 77 moorden was een losgeslagen rechtse extremist, maar hij zag zich wel gesterkt door zijn internationale banden waaronder ook tal van NSV’ers (NSV is de studentenorganisatie van het Vlaams Belang).

Verder zijn we ook actief in de strijd voor werk met de campagne ‘Jongeren in strijd voor werk’ en verzetten we ons tegen een verdere afbraak van het onderwijs. We komen op voor gratis en degelijk onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen. ALS mobiliseert naar acties maar wil ook discussies aangaan over het huidige systeem. We moeten nagaan waarom dit kapitalistische systeem niet werkt en welke antwoorden we er op kunnen bieden. Dergelijke discussie is belangrijk zodat woede en afkeer niet op een wanhopige manier tot uiting komen, zoals bij de rellen in verschillende Engelse steden.

Wij willen geen “verloren generatie” zijn, maar daartoe moeten we ons organiseren. Door actief op te komen voor een socialistische samenleving waarin de behoeften van iedereen centraal staan in de plaats van de winsten van een kleine minderheid van bankiers en toplui van multinationals, kunnen we een rol spelen in de strijd voor fundamentele verandering.

In die strijd moeten we banden aangaan met de arbeidersbeweging omdat de werkende bevolking een sleutelrol speelt in de samenleving. Samen moeten we opkomen voor een strijdbaar, sociaal programma voor jobs, huisvesting en de verdediging van onze openbare diensten. Doe mee met de Actief Linkse Studenten en Scholieren!

Contacteer ons via als@socialisme.be