Kom mee protesteren tegen de Europese Top in Brussel. Stop hun besparingsplannen!

De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (= trojka) laten de werkende bevolking en de jongeren opdraaien voor de crisis in plaats van de echte verantwoordelijken aan te pakken.

 • in Spanje is 40% van de jongeren werkloos, maar wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar…
 • in Ierland is de levensstandaard met een kwart gedaald, iedere week emigreren 1.500 Ieren…
 • in Griekenland worden schoolboeken afgeschaft om te besparen en dalen de lonen in de publieke sector tot 50% …
 • in Groot-Brittannië betalen universiteitsstudenten reeds 10.600€ inschrijvingsgeld, 300.000 ambtenaren dreigen hun job te verliezen…
 • Overal in Europa gebruikten de regeringen overheidsgeld om de winsten van de banken en de multinationals veilig te stellen. Regeringen worden hierdoor verplicht een nog harder besparingsbeleid te voeren, wat de recessie nog dieper maakt en de kloof tussen rijk en arm nog groter.

  De revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika inspireerden de jeugd in Zuid Europa om hiertegen in actie te gaan. In Griekenland worden scholen en universiteiten sinds het begin van het nieuwe academiejaar bezet. Jongeren protesteren daarmee tegen de besparingen in het onderwijs. De Spaanse ‘indignados’ (verontwaardigden) organiseren een mars van Madrid naar Brussel en roepen op tot een internationale actiedag op 15 oktober.

  Tegen de Europese top van 17 en 18 oktober wordt op 15 oktober ook een internationale betoging georganiseerd.

  Het is tegen deze achtergrond dat de Belgische politici nu willen aantonen dat ze voor de begroting van 2012 tot de besten van de klas behoren. Een besparing van 8 miljard euro zoeken bij onze pensioenen, gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid,… zal een forse daling van onze levensstandaard betekenen. Belgische jongeren en studenten hebben er dus alle belang bij deze betoging te versterken!

  De massale bewegingen van die Zuid Europese jongeren – van die ‘verloren generatie’ die op basis van tijdelijke nepjobs geen toekomst kan uitbouwen – heeft de kapitalisten en hun politici schrik aangejaagd. Als zij ergens bang van zijn, dan is het van het georganiseerde verzet tegen het asociale beleid door de miljoenen werknemers en jongeren in Europa.

  Om tot resultaat te leiden mag deze betoging zich niet beperken tot een eenmalig gegeven. Een Europese algemene 24-urenstaking zou een grote stap vooruit betekenen in de uitbouw van een massaal verenigd verzet van jongeren en arbeiders op Europees niveau.

   

  Actief Linkse Studenten: meetings en actie

  In de aanloop naar de betoging van de Indignados in Brussel op zaterdag 15 oktober, organiseren de Actief Linkse Studenten volgende week meetings over het verzet in Europa. Daarbij hebben we twee sprekers: Clara Aguila die als Spaanse actief was in de pleinbezetting van Barcelona en Donna Litzou, een Griekse studente die actief is in het protest in Griekenland. Op dinsdag worden ze aan de ULB vervoegd door Europees parlementslid Paul Murphy.

  • ma. 10 oktober. Luik. 19u, Fédération des Etudiants, 24 place du 20 Août. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  •  di. 11 oktober. ULB. 19u lokaal h1309. Met Donna Litzou, Clara Aguila en Paul Murphy
  • woe. 12 oktober. Antwerpen. 19u30, stadscampus, Universiteit Antwerpen, Rodestraat 9. ‘Het kapitalisme werkt niet, welk alternatief?’ Met o.a. Donna Litzou
  • do. 13 oktober. Leuven. 20u MTC 0012 Hogeschoolplein Leuven. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  • do. 13 oktober. Gent. 19u30 aud A Blandijn. Met sprekers van ALS
  • vr. 14 oktober. Namen. 19u Rue de Bruxelles 23. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  • Zaterdag 15 oktober : Internationale betoging van de indignados. Noordstation – Brussel. Wellicht om 14u