België – Kazachstan. Democratische rechten buitenspel gezet?

Op 7 oktober komen Kazachse toplui genieten van een hopelijk spannende wedstrijd waarin mathematisch alles mogelijk is. Eerder op de week waren enkele leiders van het verzet tegen het dictatoriale regime van Nazerbajev in ons land.

 

Ainur Kurmanov en Esenbek Ukteshbayev namen deel aan een hoorzitting in het Europees Parlement. Ze klaagden er de repressie aan tegen iedere vorm van verzet, in het bijzonder bij de staking van de oliearbeiders van KzaMunaiGas. Daar wordt al sinds mei gestaakt voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden. Het enige antwoord van het regime is intimidatie, repressie en geweld. Eind augustus werd de dochter van een vakbondsmilitant ontvoerd, verkracht en vermoord.

De strijd van de oliearbeiders kreeg internationale aandacht met verschillende solidariteitsacties. De Britse zanger Sting laste begin juli een gepland concert in de hoofdstad Astana af. Hij verklaarde: “Er is een hongerstaking, arbeiders zitten gevangen en duizenden mensen zijn in staking. Dat is een virtueel stakingspiket en ik zal dat piket niet breken.”

In het kader van het internationale protest tegen de dictatuur van Kazachstan zijn we als supporters solidair met de stakers en daarom voeren we campagne aan het stadion bij de match België-Kazachstan van vrijdag 7 oktober.