Pamflet van ALS en Blokbuster voor anti-NSV betoging

Op 15 maart organiseert de studentenorganisatie NSV haar jaarlijkse haatmars, deze keer in Leuven. De NSV heeft een traditie van extreem racisme, van openlijke fascistische sympathieën en schuwt geen geweld.

 Internationaal: opgang gewelddadig extreemrechts

In juli vorig jaar doodde de extreemrechtse Anders Breivik tientallen jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, nadat hij eerst een bomaanslag had gepleegd in het centrum van Oslo. Hij motiveerde dat met een manifest tegen migranten en het “culturele marxisme”. Dit belandde in de mailbox van Gentse NSV-leden en leden van het Vlaams Belang, die Breivik blijkbaar als geestesgenoten beschouwde.

Het afgelopen jaar pleegde een terroristische groep neonazi’s in Duitsland verschillende dodelijke aanslagen op Turkse migranten. In december schoot een Italiaanse extreemrechtse militant in Florence 2 Senegalese straatverkopers neer. In Hongarije scoort de neofascistische partij Jobbik 16%. Jobbikbendes marcheren – stilzwijgend toegestaan door de staat – door de straten. Zigeuners, joden en progressieven moeten het ontgelden. Pittig detail: een woordvoerster van Jobbik werd op 11 oktober 2011 door de NSV uitgenodigd aan de Gentse universiteit. In dezelfde optiek kadert een uitspraak van de voormalige Hasseltse NSV-praeses, Thierry Vanroy, op een internetforum: “Eens de democratie in chaos ineenstuikt, hoop ik dat er een ijzeren fascistische hand is om over te nemen.”

Groeiend gebrek aan perspectief door kapitalistische crisis

Neofascistische groepen als de NSV kunnen van een klimaat van harde besparingen in de openbare diensten, groeiende werkloosheid, gebrek aan perspectief, lage lonen,… profiteren om een boodschap van haat en verdeeldheid te verspreiden en de daad bij het woord te voegen.

Blokbuster vindt het onverantwoord dat deze zelfverklaarde en bewezen geweldenaars en racisten aan steeds meer universiteiten worden erkend. Dit is spelen met vuur, nu het kapitalisme de maatschappij steeds dieper in crisis duwt en meer labiele figuren en groepen binnen extreemrechts hun kans schoon zien om hun gewelddadige ideologie en racisme in de praktijk om te zetten. In de strijd tegen het optrekken van de wachttijd voor jongeren, verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten, werkloosheid en onzekere jobs, dienen we allemaal samen voor onze belangen op te komen. Niet de migranten, de “Walen”, of strijdbare vakbondsmilitanten zijn de oorzaak van crisis en maatschappelijke neergang, maar de banken en de 1% superrijken wiens winstzucht voorrang krijgt op alle sociale rechten en verworvenheden van de jongeren en de arbeidersbeweging.

Naar een grote, vreedzame anti-NSV betoging. Jobs, geen racisme!

Blokbuster en Actief Linkse Studenten roepen op om duidelijk te maken dat de meerderheid van de studenten en wijkbewoners in Leuven niet akkoord gaat met de ideeën en methodes van de NSV. We brengen een boodschap die ingaat tegen racisme en verdeeldheid onder de slachtoffers van het neoliberale beleid. We eisen de stopzetting van de erkenning van de NSV maar willen tegelijk de discussie stimuleren over de nood aan een ander type van maatschappij, waar niet de winsten van enkelen maar de behoeften en belangen van de meerderheid centraal staan.

15 maart 2012. 20u Martelarenplein (voor station) te Leuven

> Anti-NSV pagina op de Blokbuster-site