PROTESTACTIE! 8 februari – 14.00 u

Op 8 februari wordt er een uitspraak gedaan in Gent rond de zaak van “Muffinman” Steven De Geynst. Hij tekende beroep aan tegen zijn veroordeling voor ‘diefstal’ van voedsel uit een vuilnisbak, dat hij bezorgde aan voedselbanken en kansarmen. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete omdat hij weggesmeten, maar nog eetbare, producten recycleerde. De Actief Linkse Scholieren gaan helemaal niet akkoord met deze veroordeling en roepen op tot actie op de dag van de uitspraak.

 

VOEDSEL IN HANDEN VAN DE SAMENLEVING, NIET DE 1%

Voedsel wordt geproduceerd met maar één doel voor ogen: niet de behoeften van de samenleving, wel de winst van enkele superrijken. Een handjevol kapitalisten gooit jaarlijks liever zo’n 500 000 ton kwalitatief, maar onverkoopbaar, eten weg dan het te verdelen onder wie het hard nodig heeft. Men wil o.a. fout gebakken muffins niet gratis gaan uitdelen omdat men vreest dat hun eigen winsten zullen zakken. Terwijl ruim een miljard mensen lijden aan honger en ondervoeding en er dagelijks zo’n 24 000 mensen aan sterven, wordt er in België jaarlijks voor 500€ per persoon voedsel weggesmeten. De Actief Linkse Scholieren eisen dat de voedselproductie in democratische handen komt en dat er geproduceerd wordt om de echte honger te stillen, niet de onstilbare winsthonger van enkele kapitalisten.

De Actief Linkse Scholieren willen op 8 februari ook de manier waarop justitie werkt aanklagen. Het is al langer duidelijk dat justitie de economische belangen van de rijkste 1% dient en helemaal niet onpartijdig is. Jaarlijks wordt er in België meer dan 10 miljard gefraudeerd door grote bedrijven en banken. In plaats van dit aan te pakken gaan rechters liever dineren met Indiase diamantairs, die betrokken zijn in een fraudezaak van honderden miljoenen. De rechters die moeten oordelen over het lot van de Muffinman verdienen tussen de 6.000€ en 9.000€ bruto per maand. Hoe kan iemand met een dergelijk loon gaan oordelen over mensen die in armoede leven en moeten knokken om rond te komen.

TEGEN DE WERELDVREEMDE JUSTITIECLUB VAN DE 1%

De Actief Linkse Scholieren eisen een nieuwe vorm van justitie die niet mijlenver verwijderd staat van de leefwereld van de breedste lagen van de bevolking. Rechters zouden verantwoording moeten afleggen aan de bevolking zodat op democratische wijze kan worden beslist hoe men criminaliteit aanpakt. Justitie dient zware misdadigers aan te pakken en zij die ieder jaar voor miljoenen euros stelen van de rest van de samenleving via fraude, uitbuiting, omkoping, etc. ALS roept daarom op voor een actie op 8 februari om 14.00 u aan het oude gerechtsgebouw in Gent (einde van de Veldstraat). We willen Muffinman Steven een hart onder de riem steken en protesteren tegen zijn schandalige veroordeling.

> PDF van dit pamflet