Leuven: meeting komende woensdag

De anti-NSV betoging van afgelopen donderdag moesten we afgelasten. Wie doorheen de campagne met ons in contact kwam en meer wil weten, nodigen we graag uit naar de meeting van komende woensdag. Hieronder een aankondiging ervan.

 

Bestrijd racisme en nationalisme = bouwen aan een alternatief op het doodzieke kapitalisme

In Frankrijk scoort Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National met een sociaal klinkende retoriek tegen de neoliberale Europese Unie. Hoewel ze zelf voorstander zijn van besparingen bij de gewone bevolking – en niet willen raken aan de belangen van het grote kapitaal – gebruikt ook de NSV een valse sociale retoriek tegen het “internationale neoliberalisme”. Dit is – net zoals de uitvallen in de jaren ’30 van de nazi’s tegen het “financiekapitaal” – slechts demagogie. Maar laat het duidelijk zijn: in een situatie van diepe sociale crisis waarin het kapitalisme vandaag zit, kan zo’n benadering bij gebrek aan een massaal antwoord van de arbeidersbeweging en de linkerzijde garen spinnen op de miserie van een groeiend deel van de bevolking.

Democratisch socialisme of kapitalistische achteruitgang

In ons land is de grote besparingsmachine nu pas in een hogere versnelling aan het schakelen maar landen als Griekenland of Portugal geven aan waar besparingen zonder einde toe leiden. Een collectieve verarming, waarbij jongeren hun zelfstandigheid verliezen en er terug elementen van 19e eeuwse sociale verhoudingen opkomen. Kinderen die bij hun ouders moeten blijven wonen, gepensioneerde ouderen die met hun werkloze kinderen moeten samenwonen… België is nog niet Griekenland, maar via het Duitse model van lage lonen wil men ook hier een collectieve verarming doorvoeren.

ALS denkt dat we nood hebben aan een massale partij van werkenden en jongeren, en aan strijdbare en democratische vakbonden, om te vermijden dat het hier zover komt. Tegelijk willen we de ideologische discussie opnieuw voeren: aanvaarden we de kapitalistische logica van eeuwige neoliberale achteruitgang of komen we op voor een ander type van maatschappij. Wij denken dat de discussie over een democratisch socialistisch alternatief, niet het stalinistische eenpartijsysteem dat vroeger bestond, dient verbonden te worden met de dagelijkse strijd voor degelijke jobs, degelijk onderwijs, een maatschappij zonder racisme en fascisme. Leer onze ideeën kennen of kom naar onze meeting om hierover mee de discussie te voeren.

PUBLIEKE MEETING ACTIEF LINKSE STUDENTEN
WELK ALTERNATIEF OP HET KAPITALISME?

Door Peter Delsing, oud ALS’er KUL en woordvoerder Linkse Socialistische Partij Leuven
Woensdag 21 maart 20.00
MTC 00.12, Hogeschoolplein

Kan je er niet bij zijn, maar wil je meer info en /of aansluiten bij ALS? Laat zo vlug mogelijk van je horen en mail naar als@socialisme.be