Solidariteitsactie met de studentenbeweging in Québec

Woensdag 30 mei, 16u30 Luxemburgplein

Meer dan 150.000 studenten in Québec zijn al 15 weken in staking tegen de verhoging van de studiekosten aan de universiteiten. De liberale regering van Jean Charest wilde die kosten met meer dan 75% optrekken. Hierdoor zou de toegang tot universitair onderwijs bijzonder moeilijk worden. Duizenden studenten zouden niet langer aan de unief terecht kunnen omdat ze niet genoeg geld daarvoor hebben. De maatregel is onderdeel van een toenemende vermarkting van het onderwijs. Morgen wordt ook in Brussel een solidariteitsactie gehouden.

Na 15 weken van staking weigert de regering van Québec nog steeds om te onderhandelen met de studentenorganisaties. De regering legde een speciale wet op om de lessen te hervatten.

Die ‘matrak-wet’ is een directe aanslag op de vrijheid van vereniging, het recht van collectieve actie, de vrijheid van meningsuiting en het recht om vreedzaam te betogen. Het misprijzen van de regering voor de bevolking bereikt ongekende hoogten.

We roepen op om te betogen tegen de verhoging van de studiekosten.

We roepen op om te betogen en zo onze steun te betuigen aan wie actief opkomt voor een meer rechtvaardige en gelijke samenleving.

We roepen op om te betogen tegen de antidemocratische uitzonderingswet die de regering wil opdringen.

Kom op woensdag 30 mei om 16u30 naar het Luxemburgplein in Brussel om ook kleur te bekennen en de studenten en meer algemeen de bevolking van Québec te ondersteunen in deze moeilijke periode.

Breng protestborden. Kom in het rood gekleed. Breng potten en pannen mee.

We zullen het protest in de straten van Montréal achterna gaan, daar wordt de verontwaardiging onder meer geuit door geïmproviseerde orkesten.

Studenten aller landen, verenig u!

 


Meer info:

     

  • Facebook-event voor de actie van morgen
  • Massale studentenbeweging in Québec (5 maart)
  • Quebecse Studenten stemmen massaal tegen het voorstel van de regering! (10 mei)
  • Québec. Aanval op het democratische recht om te protesteren (22 mei)