Solidariteitsactie met de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers

Europees Parlementslid Paul Murphy (van onze Ierse zusterpartij Socialist Party) roept op tot een solidariteitsactie met de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers die eind augustus het slachtoffer werden van een bloedbad aangericht door de veiligheidsdiensten. Aanleiding om komende dinsdag te protesteren is het feit dat er dan een top is tussen de EU en Zuid-Afrika in aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse president Zuma. ALS ondersteunt deze oproep en vraagt ook jouw solidariteit en indien mogelijk aanwezigheid.

Beste kameraden en vrienden,

Zoals jullie allemaal was ik geschokt door het nieuws van het bloedbad tegen de stakende mijnwerkers van Lonmin in Marikana, Zuid-Afrika, op 16 augustus.

Vierendertig arbeiders kwamen op het leven, 78 anderen raakten gewond als gevolg van het brutale politiegeweld. Gerechtvaardigde eisen voor de arbeids- en loonsvoorwaarden van de mijnwerkers werden beantwoord met kogels die tot doel hadden om de staking voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden te breken en te criminaliseren. De mijnwerkers oefenen intussen een van de meest gevaarlijke en risicovolle beroepen ter wereld uit.

De staking en de daaropvolgende brutale repressie zijn het resultaat van de enorme sociale ongelijkheid die ook na het verdwijnen van de apartheid in Zuid-Afrika is blijven bestaan. Er is in de Zuid-Afrikaanse samenleving een groeiend gevoel dat een rijke zwarte elite het meeste voordeel heeft gehaald uit de bevrijding van de apartheid, terwijl de overgrote meerderheid van de gewone arme zwarte Zuid-Afrikanen nog steeds moet vechten om de eindjes aan mekaar te knopen.

De staking in Marikana is geen geïsoleerd voorbeeld, er zijn steeds meer stakingsacties. In september was er ook een wilde staking van 12.000 mijnwerkers uit goudmijnen die het werk neerlegden en in Johannesburg gingen betogen voor meer loon.

Onder druk van de brede woede en protestacties besloot het Openbaar Ministerie om de 270 mijnwerkers die op 16 augustus werden opgepakt niet langer voor moord te vervolgen en hen vrij te laten.

Volgende week is er op 18 en 19 september een ontmoeting tussen de EU en Zuid-Afrika. De top wordt voorgezeten door Herman Van Rompuy en bijgewoond door president Zuma.

We willen deze top aangrijpen om de internationale solidariteit van de Europese linkerzijde met de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers te betuigen.

Wanneer? Dinsdag 18 september tussen 13u30 en 14u30

Waar? Justus Lipsius, Brussel (dit is aan het Schumanplein)

Facebookhttp://www.facebook.com/events/410239689041708/