Solidariteit met het protest tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale in India

Kernenergie? Neen bedankt!

Volgende week woensdag (24 oktober) organiseren we een solidariteitsactie met het verzet tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale in het zuiden van India. In Koodankulam wordt al jarenlang daartegen geprotesteerd, het antwoord van de regering op dat protest bestaat uit repressie. De nieuwe kerncentrale komt in een gebied dat in 2004 nog door een tsunami werd geraakt. Op 24 oktober is er een internationale actiedag waar wij aan deelnemen met een protestactie in Antwerpen.

Omdat kernenergie zo risicovol is, wordt in verschillende landen gediscussieerd over een kernuitstap. In India echter wordt gebouwd aan een nieuwe centrale. In Koodankulam (in het zuiden van India, in de deelstaat Tamil Nadu) wordt tegen het lokale protest in gebouwd aan een nieuwe kerncentrale. Dit is in een gebied dat eind 2004 geraakt werd door een sterke tsunami die heel wat vernietiging aanrichtte. Toch wil de Indische regering het project doorzetten. De veiligheid van de bevolking moet plaats ruimen voor de snelle winsten.

Meer nog: protest tegen de bouw van de kerncentrale wordt repressief de kop ingedrukt door de politie en de autoriteiten. Er wordt al jarenlang geprotesteerd tegen de komst van een kerncentrale. Begin september is het volledige gebied hermetisch afgesloten door de autoriteiten en op 9 september werden tienduizenden betogers uit naburige dorpen hardhandig aangepakt door 4000 agenten. De betogers, waaronder vrouwen en kinderen, werden de zee ingedreven. Er vielen tal van gewonden onder de betogers. Journalisten werden eveneens aangevallen.

Er waren in India al verschillende solidariteitsacties. Op 24 oktober wordt in verschillende landen solidariteit georganiseerd, ook bij ons. In Antwerpen en elders in ons land wonen honderden Tamil-vluchtelingen uit Sri Lanka en zijn er ook mensen afkomstig uit Tamil Nadu (India). Samen met andere tegenstanders van kernenergie en met mensenrechtenactivisten komen zij op voor volgende eisen:

  • Stop het geweld tegen vreedzame betogers! Stop de bloedige belegering van Koodankulam!
  • Voor de onmiddellijke terugtrekking van de politie uit de regio en het opheffen van de feitelijke noodtoestand!
  • Stop de vervolging van activisten die de dorpsbewoners steunen in hun verzet tegen de kerncentrale van Koodankulam!
  • We eisen dat de regering luistert naar de argumenten van de anti-nucleaire activisten en onmiddellijk stopt met het project van kernenergie in India. Dat project is een bedreiging voor de mensen en het milieu.
  • Energie is te belangrijk om het in de handen van de private aandeelhouders te houden. Breng energie in publieke handen!

 

Solidariteitsactie: woensdag 24 oktober om 16u op de Groenplaats te Antwerpen

>> Facebook evenement