Met ALS naar de solidariteitsbetoging met Ford-Genk op 11 november

Woensdag 24 oktober 2012: niet alleen een zwarte dag voor de arbeiders van Ford, en voor de bewoners van Genk. Meer dan 10.000 jobs worden in één slag weggeveegd en duizenden gezinnen verliezen hun inkomen. Maar ook voor de huidige generatie jongeren die vandaag nog op school zitten is dit een drama. Zij zien in de slachting van duizenden jobs, niet alleen bij Ford, maar in tientallen bedrijven, hun toekomstige jobs verloren gaan.

 

De recordwinst van 20,2 miljard $ vorig jaar was voor deze multinational en haar aandeelhouders blijkbaar niet voldoende. Op de financiële markten anderzijds breekt het feest los. De aandeelhouders van Ford werden op twee dagen drie procent rijker. Ford legt de schuld van het faillissement bij de overcapaciteit op de Europese markt. Hoe kan het ook anders? Deze overcapaciteit wordt mede georganiseerd door de massale besparingswoede in Europa, die met hun “zelfmoordbegrotingen” de koopkracht van Europese gezinnen afbreekt en miljoenen mensen tot de armoede veroordeeld.

De sluiting is ook een ramp voor de Belgische economie en zal ruim 10 miljard € kosten. Dit zal ongetwijfeld leiden tot nog meer besparingen, o.a. op onderwijs en openbare dienstverlening die de ganse samenleving, en vooral jongeren, treffen. Vooral in de Limburgse regio betekent het dat iedere jongere die afstudeert de volgende jaren in een sociale woestijn terecht komt.

We mogen onze toekomst niet in handen laten van dit soort van op winst beluste multinationals. De Actief Linkse Studenten roept daarom op, met hun campagne “Jongeren in strijd voor werk”, voor de nationalisatie van FORD Genk, zonder enige schadevergoeding voor de multinational. Niet om die nadien weer voor een prikje te verkopen, maar om de fabriek om te schakelen naar nieuwe, sociaal nuttig en ecologisch verantwoorde producten. Zo kan iedere job behouden blijven en via een openbaar bedrijf een ecologisch en economisch verantwoorde en rationeel geplande mobiliteit ontwikkeld worden.

Kom mee met ALS betogen in Genk op zondag 11 november! Deze dag mag geen begrafenisstoet worden, maar een strijdbare mobilisatie voor een sociaal alternatief!

>>> PDF: http://www.socialisme.be/als/wp-content/uploads/2012/11/2fordgenk.pdf

>>> http://www.facebook.com/events/495914063772427/

 

Lokale afspraken:

 

  • Gent: 8h40 Gent St-Pieters
  • Antwerpen: 9h20 Antwerpen-Centraal
  • Leuven: 9h45 Station
  • Brussel: 9h20 Brussel-Noord