Woordvoerder Zuid-Afrikaanse mijnwerkers spreekt op meetings in ons land

Mametlwe Sebei is woordvoerder van het stakerscoördinatiecomité, het overkoepelende stakerscomité van de mijnwerkers. Samen met andere leden van de Democratic Socialist Movement staat hij vooraan in het organiseren van de strijd. Hij komt spreken op meetings in Antwerpen (11 december), Gent (12 december) en Brussel (13 december).

De brutale moord op 34 Zuid-Afrikaanse mijnwerkers in augustus van dit jaar heeft de hele wereld geschokt. Het riep zelfs herinneringen op aan het wrede apartheidsregime. Deze gebeurtenis bracht aan het licht dat er ondanks het einde van de Apartheid in 1994 nog steeds een genadeloos en brutaal regime aan de macht is. De Zuid-Afrikaanse maatschappij is sindsdien door elkaar geschud. De stakingen en de eisen van de mijnwerkers breidden uit en weekten iets los in de samenleving.

Het sociale ongenoegen kreeg een uitlaatklep. Meer en meer wordt er fundamentele verandering geëist en de corrupte politieke elite en haar vrienden in de vakbonden worden afgewezen. Zuid-Afrika is het meest ongelijke land ter wereld. Bijna een kwart van de bevolking gaat dagelijks met honger slapen. De overgrote meerderheid leeft in armzalige omstandigheden. Maar er is een kleine, gigantisch rijke elite die in bondgenootschap met Westerse bedrijven de natuurlijke rijkdommen plundert.

De geloofwaardigheid van het ANC is sinds de zomer definitief aan diggelen geslagen. Het ANC heeft dezelfde schrik als de patroons voor een Zuid-Afrikaanse arbeidersbeweging die haar eisen stelt. Zoals The Guardian schreef op 7 september: “Het ANC was deel van de zwarte geest, van de zwarte ziel, het nam een bijna mystiek karakter aan. Maar nu zijn ze hun vertrouwen erin kwijt. De band is aan stukken en het werd live op televisie getoond.” Maar hoe gaat het nu verder met het land?

ALS en LSP zijn enorm fier om Mametlwe Sebei – woordvoerder van het ‘strike coordination committee ‘ – te verwelkomen voor enkele publieke meetings in België. Sebei is ook lid van de Democratic Socalist Movement, de Zuid-Afrikaanse zusterorganisatie van LSP. Hij vertolkte in de nationale en internationale media de eisen en verzuchtingen van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers en de bevolking in het algemeen. Kom luisteren naar deze unieke getuigenis van een Zuid-Afrikaanse linkse socialist over de leef-en werkomstandigheden in het land, de brutaliteit van het kapitalisme en de Zuid-Afrikaanse elite, de veranderingen sinds de afschaffing van Apartheid in 1994 en welke oplossingen zijn beweging naar voor schuift.

 

Stakingsleider aan het woord: MAMETLWE SEBEI, voorzitter van het stakerscoördinatiecomité

     

  • di 11/12 ANTWERPEN 19.30 Multatuli (Lange Vlierstraat)
  • wo 12/12 GENT 19.30 Geuzenhuis (Kantienberg 9)
  • do 13/12 BRUSSEL 19.30 DC Randstad (Hovenierstraat 45 Molenbeek)