Internationale solidariteit tegen nieuwe homofobe wet in Rusland

ALS steunt de actie die morgenmiddag wordt gehouden voor de ambassade van de Russische Federatie in Brussel. De actie is gericht tegen een nieuw wetsontwerp dat een verbod wil opleggen aan zogenaamde “homoseksuele propaganda onder jongeren”. Tal van LGBT-groepen (lesbiennes, gays, bi- en transseksuelen) roepen op tot het protest, ze krijgen ook steun van ABVV-Brussel.

De economische crisis en de rampzalige gevolgen ervan voor een grote meerderheid van de Russen heeft geleid tot een groot verzet tegen het regime van Poetin. Om hun machtspositie te behouden, zoeken de autoriteiten naar zondebokken om de aandacht van de echte problemen af te leiden: miserielonen, gebrek aan huisvesting, kinderopvang of publieke ziekenhuizen,… en dan zijn er ook nog de talrijke gevallen van corruptie die de regering en de top van de orthodoxe kerk teisteren.

Het regime van Poetin wil samen met deze homofobe wet nog een aantal andere antidemocratische en asociale maatregelen doorvoeren. De Doema stemde een wet om de adoptie van Russische wezen door Amerikaanse gezinnen te verbieden. In dezelfde context werden leden van de rockgroep Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf na een vreedzame actie in een kathedraal.

Er zijn al homofobe wetten in acht Russische regio’s, onder meer in St-Petersburg waar het lokale parlement de wet een jaar geleden goedkeurde. Sindsdien is het aantal gewelddaden tegen LGBT-mensen fors toegenomen, zo bevestigen mensenrechtenorganisaties. De wet tegen “homoseksuele propaganda onder jongeren” maakt deel uit van een reeks wetten die jongeren willen “beschermen”. Het gaat om een schandalige wet waarbij homoseksualiteit en transseksualiteit met pedofilie worden gelijk gesteld.

De politieke autoriteiten spelen in op een aantal bestaande vooroordelen in de Russische samenleving om de wet verkocht te krijgen. Eens de wet gestemd is, zal spreken over seksuele diversiteit volstaan om boetes tot 12.000 euro opgelegd te krijgen en mogelijk zelfs gevangenisstraffen. Deze wet richt zich niet enkel tegen holebi’s maar ook tegen al wie er positief over praat. De perverse kant van de wet bestaat erin dat het wel toegelaten blijft om over homoseksualiteit of transseksualiteit te spreken als iets kwaadaardig, schadelijk of gevaarlijk. Het beperken van de rechten van een minderheid leidt tot het beperken van de rechten van iedereen.

We roepen op om mee te protesteren tegen het homofobe en transfobe wetsontwerp in Rusland. In Rusland zelf wordt ieder protest van de LGBT-beweging stelselmatig onderdrukt of gewelddadig aangepakt. De politie stelt zich bijzonder welwillend op tegenover extreemrechtse of extreem religieuze groepen die LGBT-activisten fysiek aanpakken. Ook onze Russische kameraden mochten dat al ondervinden (zie dit eerder artikel).

Protestactie voor de Russische ambassade in Brussel. Avenue de Fré 66, 1180 Ukkel. Dinsdag 22 januari om 12u. Tram 4, 92 (halte : Helden). Bus 38, 41, 43 (halte : Beeldhouwers of Zeekrab)