7 maart – anti-NSV betoging in Leuven

Op 7 maart organiseert de extreemrechtse Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) haar jaarlijkse haatmars in Leuven. De Actief Linkse Studenten (ALS) en Blokbuster roepen op tot een vreedzame tegenbetoging.

 

Besparingsbeleid creëert voedingsbodem voor extreemrechts!

Als ‘antwoord’ op de crisis zit Europa al drie jaar in een neoliberale wurggreep. Onder het voorwendsel om de staatsschuld onder controle te krijgen, worden de Europese jongeren en werkenden een zwaar besparingsbeleid door de strot geramd.

De gevolgen zijn desastreus: een jongerenwerkloosheid van meer dan 50% in Griekenland en Spanje, 68% van de Grieken die onder de armoedegrens leeft (volgens Eurostat),… Dat de staatsschuld er intussen blijft stijgen, toont het failliet van de neoliberale besparingslogica aan. De grote meerderheid van de bevolking ziet ondertussen de levensstandaard kelderen.

Het was tegen deze achtergrond van sociaal verval dat de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad konden doorbreken met 7% van de stemmen. Sindsdien is deze partij er enkel gewelddadiger op geworden. Allochtonen, holebi’s en linkse activisten worden op klaarlichte dag aangevallen en geïntimideerd.

Tegelijk zien we overal in Europa een groeiende criminalisering van sociaal verzet en jongerenacties, vaak ook van jongeren in het algemeen. Alle gevestigde partijen doen hieraan mee, in Antwerpen staat de N-VA van De Wever mee vooraan in het offensief van GAS-boetes, verdeeldheid en repressie.

NSV, de lokale vrienden van Gouden Dageraad

Het Leuvense studentenblad Veto vroeg zich vorig jaar af of NSV nog extreemrechts en gevaarlijk is. De NSV schept daar zelf duidelijkheid over. Op 27 maart 2012 nodigde NSV-Antwerpen Udo Voigt, voorzitter van de Duitse neofascistische partij NPD, uit op een meeting. Maar ook elders worden de voorbeelden in radicalere kringen gezocht. De Antwerpse NSV-voorzitter Stijn Van Boebel nam op de blog Rechts Actueel de verdediging van Gouden Dageraad en NPD op toen Filip Dewinter in De Zevende Dag deze partijen afdeed als ‘karikaturen’. Binnen NSV zijn verschillende ‘fans’ van Gouden Dageraad actief. Met de terroristische en criminele methoden van Griekse neonazi’s hebben ze geen probleem, de Duitse NPD-radicalen omschreven de NSV’ers als ‘brothers in arms’.

Voor een grote en vreedzame anti-NSV betoging

Extreemrechts heeft geen antwoord op de huidige economische en sociale problemen. Zij leggen de schuld daarvoor de verantwoordelijkheid bij de migrant of de Waal en beweren dat deze onze jobs en sociale woningen afpakken en het geld in de sociale zekerheid opsouperen. Op die manier verbergen ze de werkelijke verantwoordelijke, met name het neoliberaal beleid ten dienste van de 1% rijken.

Het is het ongenoegen als gevolg van de sociale tekorten waarop extreemrechts kan teren. Wie de strijd wil aangaan tegen fascisme en racisme, moet daarom ook breken met de besparingslogica. Blokbuster en Actief Linkse Studenten roepen op om duidelijk te maken dat de meerderheid van de studenten en de bevolking niet akkoord gaat met de ideeën en methodes van de NSV. Betoog met ons mee tegen racisme en fascisme. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!

  • Stop de erkenning van de NSV!
  • Neen aan de GAS-reglementering en de criminalisering van jongeren!
  • Organiseer het verzet tegen het rechtse en asociale beleid!
  • Jobs, geen racisme! Voor degelijke jobs, betaalbare huisvesting en gratis onderwijs voor iedereen!