Betoog straks mee in Leuven!

20u, Martelarenplein (voor station), Leuven

De antifascistische campagne Blokbuster en de Actief Linkse Studenten maken zich op om vreedzaam tegen extreemrechts te betogen in Leuven. Aanleiding is de jaarlijkse haatmars van de studenten van het Vlaams Belang, de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). We willen niet dat deze optocht zomaar vrijspel krijgt.

 

De electorale neergang van het Vlaams Belang in de peilingen betekent niet dat de strijd tegen extreemrechts gestreden is. In Griekenland zien we hoe de diepgang van de kapitalistische crisis ruimte biedt voor de radicale neonazi’s van Gouden Dageraad om tot 12% in de peilingen te groeien. Die groei gaat gepaard met een toename van geweld tegen migranten en andersdenkenden. Bij NSV zitten er heel wat sympathisanten van wat Gouden Dageraad in Griekenland doet. Het harde besparingsbeleid en de lawine aan jobverlies – gevolgen van de kapitalistische crisis – creëren ook bij ons politieke onstabiliteit, waar extreemrechts onder bepaalde omstandigheden van kan profiteren.

Op de NSV-betoging zullen enkele VB-parlementsleden samen opstappen met radicale neonazi’s. Wij willen de straten niet overlaten aan de lokale aanhangers van Gouden Dageraad. Daarom roepen we op tot vreedzaam protest met een anti-NSV betoging die om 20u vertrekt aan het Martelarenplein. Het doel is om de ruimte voor extreemrechts te beperken, duidelijk te maken dat brede lagen van de bevolking extreemrechts niet aanvaarden en de discussie aangaan over alternatieven op het systeem dat een voedingsbodem voor extreemrechts en neofascisme vormt.

De centrale eisen van de anti-NSV betoging zijn ‘Jobs, geen racisme’ en ‘Stop de erkenning van NSV’. Gezien de context van massale afdankingen (Ford Genk, ArcelorMittal, Caterpillar,…) is het meer dan ooit actueel om nadruk te leggen op eengemaakt verzet tegen het kapitalisme en daarbij in te gaan tegen alles wat ons verdeelt, van racisme over seksisme tot homofobie.

Extreemrechts heeft geen antwoord op de huidige economische en sociale problemen. Zij leggen de schuld daarvoor de verantwoordelijkheid bij de migrant of de Waal en beweren dat deze onze jobs en sociale woningen afpakken en het geld in de sociale zekerheid opsouperen. Op die manier verbergen ze de werkelijke verantwoordelijke, met name het neoliberaal beleid ten dienste van de 1% rijken.