Socialisme 2013. De strijd tegen extreemrechts, vroeger en vandaag

Komend weekend is er in Schaarbeek (Brussel) het jaarlijkse politieke discussie- en vormingsweekend ‘Socialisme’ georganiseerd door LSP. Op Socialisme 2013 zijn er twee commissies over de strijd tegen extreemrechts. In de eerste wordt specifiek ingegaan op de situatie in Griekenland met de opkomst van de neofascisten van Gouden Dageraad. In deze commissie spreken een Griekse jongere, een verantwoordelijke van Syriza in België en Boris Malarme van LSP. In een tweede commissie wordt het boek ‘Fascisme: wat het is en hoe te bestrijden’ van Leon Trotski voorgesteld.

Zaterdag 13 april 15-17u30. De dreiging van Gouden Dageraad. Welk antwoord van links ?

Griekenland kent een rijke antifascistische geschiedenis en toch slaagde de neofascistische partij Gouden Dageraad er in 2012 in om 7% van de stemmen (goed voor 400.000 kiezers) te halen wat 18 verkozenen opleverde. Het straatgeweld is sindsdien sterk toegenomen. Er zijn dagelijkse verslagen van geweld tegen migranten en linkse militanten. De Griekse politie staat bekend voor het onderhouden van goede banden met Gouden Dageraad. De barbaarse besparingspolitiek leidt tot economische en sociale wanhoop, een uitstekende voedingsbodem voor de groei van Gouden Dageraad. Die formatie probeert zich voor te doen als antwoord op de problemen, maar ze beperkt zich tot racisme. De enige kracht die ingaat tegen de neoliberale memorandums en de trojka is die van de arbeidersbeweging en niet Gouden Dageraad.

Hoe antwoordt links op de dreiging van extreemrechts en hoe kunnen we de opmars van Gouden Dageraad stoppen? Met:

  • Yiorgos Vassalos, solidariteitsinitiatief van Grieken in verzet
  • Panayota Maniou, Syriza België
  • Boris Malarme, LSP

 

Zondag 14 april. 10-12u. 80 jaar nadat Hitler aan de macht kwam: voorstelling van het boek ‘Trotski over de strijd tegen het fascisme’

Trotski was niet alleen een vooraanstaande revolutionaire leider die mee vorm gaf aan de Russische Revoluties van 1917, hij publiceerde ook tal van analyses over ontwikkelingen in Europa en elders in de jaren 1920 en 1930. Omwille van de opkomst van de verstikkende stalinistische bureaucratie in de Sovjetunie leefde Trotski noodgedwongen in ballingschap. Zijn analyses over de opkomst van het fascisme in de jaren 1920 en 1930 blijven scherp en vol lessen voor vandaag. Marxisme.be publiceerde een reeks artikels en brochures van Trotski voor het eerst in boekvorm. Op Socialisme 2013 stellen we dit boek voor. De inleiding gebeurt door Mathias, jongerenverantwoordelijke van LSP-Antwerpen. De discussie wordt afgerond door Tanja Niemeier die politiek actief werd in onze Duitse zusterorganisatie en sinds enkele jaren in België woont en actief is.

Het boek van Trotski telt 356 pagina’s en is op Socialisme 2013 verkrijgbaar voor 12 euro (normale prijs: 15 euro).

 


Voorbereidende lectuur

  • 80 jaar nadat Hitler aan de macht kwam
  • Brochure met enkele teksten van Trotski over fascisme (het volledige online overzicht van teksten in het boek volgt later)
  • Trotski: wat is nazisme?
  • Griekenland: de dreiging van Gouden Dageraad