Actie tegen fascistisch geweld bij hervatting neonaziproces op 9 oktober in Dendermonde

Op 9 oktober hervat, na vele procedurekwesties en vertragingsmanoeuvres, in Dendermonde het proces tegen de gevaarlijke neonazi’s van BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw). Dat neonazi’s zich niet beperken tot de intentie van geweld is al veelvuldig gebleken. In Griekenland werd een gekende antiracistische hip-hop artiest vermoord door extreemrechts. Het is een voorlopig hoogtepunt van het brutaal geweld tegen andersdenkenden en migranten in Griekenland. Eerder dit jaar werd in Parijs een jonge antifascist vermoord door neonazi’s.

Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer de neonazi’s van Gouden Dageraad tot moord zouden overgaan. Pavlos Fyssas werd het slachtoffer vanwege zijn geëngageerde en expliciete antiracistische teksten. De dag na de moord kwamen tienduizenden op straat om te protesteren tegen deze gewelddaad. De crisis in Griekenland heef enorme ellende en miserie als gevolg. Het is op deze voedingsbodem dat de ideeën van Gouden Dageraad kunnen groeien. Eerst werden migranten en vluchtelingen aangevallen, nu worden zij die durven protesteren, aangepakt. Een deel van de heersende elite heeft geen problemen met Gouden Dageraad. Want extreemrechts leidt de aandacht voor het ongenoegen af. In plaats van de echte verantwoordelijken in het vizier te nemen worden zondebokken gezocht bij de zwaksten in de samenleving.

We laten ons niet in slaap wiegen

Ook in ons land zijn er dergelijke gevaarlijke extreemrechtse militanten. De federale en gerechtelijke politie, het federale parket en het parket van Dendermonde, de staatsveiligheid en de militaire veiligheidsdiensten volgden vanaf 2004 het doen en laten van de Belgische afdeling van Blood & Honour, een internationaal netwerk van neonazi’s. Op 7 september 2006 was er een grootscheepse politieactie waarbij in vijf legerkazernes en op achttien privéadressen huiszoekingen werden verricht.

Bij die actie werd een grote hoeveelheid vuurwapens in beslag genomen, alsook ontstekers voor landmijnen, munitie, kogelvrije vesten, gasmaskers, propagandamateriaal met neonazistische symbolen, extremistische literatuur, anabolen, explosieven, … Zeventien verdachten, waaronder tien militairen, werden opgepakt. Procureur Daniël Bernard had het over verdachten met “een uitgesproken racistisch en neonazistisch gedachtegoed” die bovendien de intentie hadden om hun terroristische plannen in de praktijk om te zetten.

De beste manier om dergelijk geweld te vermijden of te stoppen, is door de plegers ervan meteen maatschappelijk te isoleren en te confronteren met een actief verzet. Dikwijls starten de gewelddaden met intimidatie van andersdenkenden en vechtpartijen. Als men deze groepen hun gang laat gaan, krijgen ze zelfvertrouwen en plannen ze grotere acties. Er zijn vandaag kleine groepen extreemrechtse jongeren in België die in Gouden Dageraad hun voorbeeld zien. We mogen niet toelaten dat ze de methodes van Gouden Dageraad hier in de praktijk proberen om te zetten.

Op straat voor een sociaal alternatief

Sommigen hebben lange tijd het idee verdedigd dat we neofascisten geen aandacht mogen geven. Het is een strategie die de opkomst van extreemrechts niet heeft kunnen vermijden. Het biedt ook geen antwoord op het fascistisch geweld. Men laat slachtoffers van dat geweld aan hun lot over.

Voor ons is het essentieel dat de antifascistische beweging een programma aanneemt dat zich niet beperkt tot het aanklagen van extreemrechts. We moeten antwoorden op de sociale oorzaken van de woede in de samenleving en deze woede richten tegen de echte verantwoordelijken. Met slogans als “Het probleem is de bankier, niet de migrant.” en “jobs, geen racisme” kunnen we dit duidelijk benadrukken. Zo kunnen we ontwortelde jongeren een alternatief bieden in plaats van hen te vertellen dat ze ‘fout’ zijn.

Blokbuster en de Syndicalisten TEGEN Fascisme organiseren op woensdag 9 oktober een actie in Dendermonde. Bij de heropening van het proces tegen de BBET willen we de slachtoffers van fascistisch geweld herdenken. We nodigen jullie uit om daarbij aanwezig te zijn.

ACTIE: woensdag 9 oktober om 14 uur, Grote Markt Dendermonde

Facebook evenement