Meeting: jobs, geen racisme! De strijd voor werk en een toekomst

Antwerpen. 26 februari. Stadscampus R0.13. 19u30

De crisis raakt jongeren in Europa bijzonder hard. Bijna één op vier van de jongeren in Europa is werkloos. In landen zoals Spanje of Griekenland loopt dat op tot 55% en zelfs 60%. Dat zijn hallucinante cijfers. Geraak je wel aan een job, dan is dat vaak slecht betaald en met een onzeker contract. In Groot-Brittannië werd die logica van flexibele arbeid al tot haar uiterste gedreven: 0-uren contracten binden werknemers volledig aan hun werkgever zonder enige garantie op werk.

België is hier geen uitzondering op, de jongerenwerkloosheid bedraagt 22,4%. In Antwerpen is dat 27,6%! Volgens de VDAB duurt het gemiddeld 8,6 maanden vooraleer je een (tijdelijke) job vindt en dat terwijl je gemiddeld 12 sollicitaties per maand aflegt. Het idee dat als je maar je best doet, je wel een job vindt, is een illusie.

Bij de jongeren zelf leidt dit tot frustraties, woede en zelfs wanhoop. Wanneer een voldoende breed gedragen links alternatief ontbreekt, kunnen populistisch of extreemrechtse krachten onder bredere lagen van jongeren steun verwerven. De opkomst van de Gouden Dageraad in Griekenland, het Front National in Frankrijk en de Jobik Partij in Hongarije toont aan dat dit een reëel gevaar is.

Ondanks de electorale nederlagen van het Vlaams Belang blijft in België het gevaar van extreemrechts nog overeind. Op donderdag 20 maart organiseert de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) haar jaarlijkse haatmars, ditmaal in Antwerpen. De NSV is niet vies van racisme, geweld en fascistische ideeën. De Actief Linkse Studenten (ALS) en Blokbuster roepen op voor een vreedzame tegenbetoging op 20 maart.

We koppelen ons verzet tegen wat ons verdeelt aan een strijd voor een betere toekomst. Die strijd moeten we zelf voeren. De gevestigde politici hebben de mond vol over de rampzalige jongerenwerkloosheid, maar voeren ondertussen een beleid dat dit verder versterkt. De strijd tegen enerzijds extreemrechts en racisme en anderzijds jongerenwerkloosheid en andere sociale tekorten gaan hand in hand. Het zijn immers de sociale de problemen die ervoor zorgen dat de verdelende retoriek van de rechterzijde een gehoor kan vinden. Daarom zal de slogan “Jobs! Geen Racisme!” centraal staan in onze anti-NSV campagne.

Op woensdag 26 februari organiseren de ALS een meeting over hoe we als jongeren voor onze toekomst kunnen opkomen en over hoe we kunnen strijden tegen het opkomend extreemrechts in Europa. Er zullen enkele sprekers zijn, waaronder een vertegenwoordiger van de KAJ die hun zwartboek over interimwerk zal voorstellen, waarna er ruimte is voor discussie. Afspraak om 19u30 aan de aula R0.13, gebouw Rodestraat nr 9. Tot dan!