Stop repressie! Voor het recht op actievoeren

Naar aanleiding van de Olympische Spelen struikelden de gevestigde politici over elkaars voeten bij het veroordelen van de repressie en de homofobie in Rusland. Dat is hypocriet op een ogenblik dat ze zelf steeds verder gaan in het beknotten van het recht op actievoeren. Als het van de lokale Poetins bij ons afhangt, kan straks enkel wie een diepe geldbuidel heeft nog actievoeren.

De GAS-waanzin is al langer bekend. Het betreft niet alleen absurde boetes en willekeurige pestbelastingen. Dit stelsel wordt ook gebruikt om protest aan banden te leggen. Om toelating te krijgen voor een actie worden de voorwaarden steeds strenger, als er geen toelating is kan iedereen op de actie een GAS-boete krijgen. Desnoods door iedereen even op te pakken en een combitaks aan te smeren. Dit is geen doemscenario, het is steeds meer realiteit.

Sommigen gaan nog een stap verder. Pieter De Crem, alias Crembo, een lokale krijgsheer uit Aalter die het tot Minister van Defensie schopte, aarzelde niet om actievoerders aan zijn kabinet te vervolgen. Vingerverf van militanten van de Vredesactie die protesteerden tegen de Belgische deelname aan de bloedige oorlog in Afghanistan werd beantwoord met een gerechtelijke procedure. De actievoerders hadden de rode vingerverf gebruikt om aan te klagen dat de Belgische regering bloed aan haar handen heeft.

Deze actie van november 2008 schoot bij De Crem in het verkeerde keelgat. Hij diende een klacht in omdat de Belgische overheid schade had geleden. Twee militairen waren 4,5 uur bezig om het nepbloed te verwijderen, ze gebruikten voor 1,36 euro aan benzine alsook 0,6 euro voor het onderhoud aan de auto en de hogedrukreiniger verbruikte 10,3 liter per minuut. Slotsom: de minister eiste 233,86 euro. Of ongeveer evenveel als zijn advocaat per uur vraagt. Hoeveel uren zou die gewerkt hebben aan de rechtszaak die in februari voorkwam?

Zelfs het gerecht vond de vervolging te gortig, de procureur vroeg de vrijspraak. Op 13 maart volgt een uitspraak in deze zaak. Voor De Crem gaat het uiteraard niet om de vergoeding van ‘schade’, het is een poging om een precedent te scheppen en het recht op actievoeren verder te beperken. Het gaat om het criminaliseren van protest waarbij al wie het oneens is met het gevoerde beleid het zwijgen wordt opgelegd. Wellicht zal De Crem er nu niet mee wegkomen, maar er is weer een stap gezet om het recht op actievoeren in vraag te stellen.

De JOC, de Franstalige tegenhanger van KAJ, grijpt al enkele jaren de internationale dag tegen politiegeweld (15 maart) aan om te protesteren. Er wordt uitgehaald naar politiegeweld en repressie. Met de opmars van de GAS-boetes en de andere voorbeelden van repressieve tussenkomsten, is dergelijk protest meer dan noodzakelijk. Het kapitalisme in crisis bedreigt alle verworvenheden van de arbeidersbeweging, waaronder democratische rechten. We zullen deze democratische rechten moeten verdedigen zoals ze afgedwongen zijn: door ervoor te strijden en een krachtsverhouding uit te bouwen. Laat er ons voor zorgen dat de betoging van 15 maart daar een bijdrage tot vormt.

15 maart om 15u Fontainasplein Brussel. Betoging tegen politiegeweld en repressie