VS: nieuwe mogelijkheden voor links. Debat met Bart Vandersteene en Lode Van Oost

Een gigantische ongelijkheid, 50 percent van de mensen in of op de rand van armoede, massawinsten voor rijken, het gaat voor alle duidelijkheid over de VS, “land of the free”. Obama bleek even rot als al zijn voorgangers en met onder andere Occupy en een heel scala aan stakingen kwam er een stevige beweging van onderuit op gang. Bart Vandersteene en Lode Van Oost vertellen over hoe activisten ook in de VS vorm geven aan een alternatief! Allen welkom.

Masereelfonds, Victoria Deluxe, Actief Linkse Studenten en de Linkse Socialistische Partij nodigen u uit op een info- en debatavond over de recente politieke en sociale ontwikkelingen in de VS.

De VS was zeer lang het ideologische hart van de kapitalistische ideologie, “the land of the free” waar iedereen het kon maken. Die American Dream spatte echter voor velen uit elkaar met de economische crisis in 2008. Mensen verloren hun hebben en houden, de werkloosheid schoot de hoogte in, de beschikbare jobs zijn aan minimumlonen en precair,… Een kleine elite kan zich blijven verrijken, de gewone bevolking betaalt het gelag.

Verzet hiertegen kreeg een eerste uitdrukking in de Occupybeweging in 2011, die massaal gesteund werd door de bevolking. Hierbij bleef het echter niet: een proces van politieke veranderingen in “the belly of the beast” lijkt definitief in gang gezet. In vele staten worden progressieve wetten aangenomen, zoals de legalisering van het homohuwelijk en de legalisering van cannabis, en startte de strijd voor een leefbaar minimumloon. Volgens de nationale televisiezender MSNBC is socialisme geen vies woord meer in de VS. Het tweepartijensysteem staat onder druk, en dit kreeg een uitdrukking bij de gemeenteraadsverkiezingen van november 2013, waar voor het eerst een openlijk socialistische kandidate, Kshama Sawant, verkozen werd in de gemeenteraad van Seattle. Ook op andere plaatsen deden openlijk linkse, socialistische kandidaten het erg goed.

Lode Vanoost, redacteur bij dewereldmorgen.be, zal meer duiding voorzien bij deze ontwikkelingen in de VS en de impact van de crisis op de gewone Americaan.

Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP, brengt een ooggetuigenverslag van de campagne van socialistische kandidate Kshama Sawant in Seattle.

Uiteraard is er na deze twee sprekers tijd voor vragen en debat. De meeting zal doorgaan in de gebouwen van Victoria Deluxe, met name in zaal De Expeditie.

Facebook evenement