Nationale betoging op 9 november. International verzet tegen racisme en kapitalisme

13308899934_87be00d0c1_zIn september is er een eerste verjaardag die we liever niet hadden gevierd. Op 18 september is het een jaar geleden dat de Griekse antifascistische rapper Pavlos Fyssas werd vermoord door militanten van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad. In april was er een conferentie van antifascistische comités in Athene waar werd opgeroepen tot een Europese actiedag tegen extreemrechts op 9 november, de dag waarop de vervolging van de Joden in nazi-Duitsland wordt herdacht in het kader van de Kristalnacht van 9 november 1938.

De crisis van het kapitalisme wordt met de dag erger en zorgt voor een voedingsbodem waar extreemrechts op kan teren. De werkloosheid neemt toe en er is geen werk. Voor extreemrechts is de reden eenvoudig: het zijn de vreemdelingen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Een tekort aan betaalbare huisvesting? De schuld van de migranten. Niet genoeg plaats op school? Eveneens de fout van migranten. In plaats van een antwoord op de crisis te bieden, schuift extreemrechts alles op zondebokken af waarbij de aandacht van de echte oorzaak van de problemen wordt afgeleid: het kapitalistisch systeem, de multinationals en hun politici die een opbod van asociaal besparingsbeleid voeren om de crisis van het systeem op de arbeiders en hun gezinnen af te wentelen.

Door verdeeldheid te zaaien, door de slachtoffers van het kapitalistische systeem tegen elkaar op te zetten, spelen ze het spel van de heersende elite door een klassenantwoord te verdoezelen achter een racistisch ‘antwoord’. Jongeren, gepensioneerden, werklozen en werkenden, of die nu Griek, Belg, Frans of een andere afkomst hebben: we hebben een gezamenlijke vijand en een gemeenschappelijke strijd te voeren tegen de grote bazen, de speculanten en diegenen die in hun dienst staan.

We hebben de oproep voor een actiedag op 9 november positief beantwoord om onze solidariteit met de Griekse antifascisten te betuigen. Maar we willen ons ook organiseren tegen het gevaar van nationalisme en extreemrechts doorheen heel Europa. In België is de dreiging evenmin verdwenen. Het Vlaams Belang beschikt nog steeds over een politiek kader en militanten die in de medialuwte na de electorale ineenstorting wel eens in de verleiding kunnen komen om meer straatgeweld te geburiken. Het voorbeeld van het Franse Front National dat destijds bij de verkiezingen werd verpletterd door de rechtse UMP van Sarkozy maar nadien kon terugkomen, mogen we niet vergeten. Langs Franstalige kant zijn er groupuscules zoals Nation die op racisme teren en zoals de resultaten van de laatste verkiezingen aangeven, kan extreemrechts ook langs Franstalige kant soms redelijke resultaten neerzetten.

We willen op 9 november ten slotte ook het verband maken tussen het besparingsbeleid en de opkomst van organisaties die het ongenoegen van de bevolking instrumentaliseren om dit af te leiden in racistische en nationalistische richting. In onze strijd kunnen we niet vertrouwen op de gevestigde partijen, die zijn immers mee verantwoordelijk voor het asociaal beleid waar extreemrechts op kan inspelen.

We kunnen enkel rekenen op onze eigen kracht en de mobilisatie van jongeren en de arbeidersbeweging. De nationale betoging van 9 november in Brussel is daar een onderdeel van. Werk hieraan mee!

Meer info over de betoging en het platform volgt binnenkort.

 

Navid (Brussel)