Morgen betoging in Gent tegen verhoging inschrijvingsgeld en besparingen op onderwijs

  • Woensdag 8 oktober, 14u Bibliotheek Zuid
  • Opgezet door scholieren in solidariteit met personeel en studenten
  • Publieke herfinanciering van het onderwijs tot 7% van het BBP

bourgeoiscrevitsAanstaande woensdag roept het Gents Scholierenactiecomité op te betogen tegen besparingen in het onderwijs en tegen verhoging van het inschrijvingsgeld. Na de betoging volgt een algemene vergadering.

De Vlaamse regering van minister-president Bourgeois wil zwaar besparen op onderwijs: 400 miljoen euro op lager en secundair en 419 miljoen euro op hoger onderwijs, deels door de inschrijvingsgelden bijna te verdubbelen.

Na de nationale betoging in Brussel op 2 oktober willen we de acties lokaal verder zetten.

Het actiecomité roept studenten en personeel op om samen met hen op straat te komen voor een kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs.

Initiatiefnemer Louis stelt:

“De aankomende besparingen op onderwijs zullen iedereen raken. De besparingen van de vorige jaren zorgden er al voor dat iedereen op zijn tandvlees zit. Het personeel bezwijkt onder de werkdruk, scholieren zitten in overvolle containerklassen en de kwaliteit van het hoger onderwijs gaat er zienderogen op achteruit.”

Koerian, woordvoerder van Actief Linkse Studenten en Scholieren:

“Er is geld, de grootste bedrijven betalen amper belastingen en blijven fiscale cadeaus toegestopt krijgen. Dat geld moet worden gebruikt voor nieuwe investeringen in onderwijs. Wij denken dat er opnieuw 7% van het BBP via publieke financiering naar onderwijs moet, zoals in het begin van de jaren ‘80.”

Eerder was er al een zitactie aan Sint Lucas door tweehonderd scholieren. Nu zoekt het scholierenactiecomité verbinding met studenten en personeel om de besparingen tegen te houden. Voor een kwaliteitsvol onderwijs en een degelijke toekomst voor iedereen!

Facebook evenement