Woensdag scholierenstaking in Gent

  • Oproep van scholierenactiecomité krijgt massale navolging. Honderden scholieren nemen deel aan sit-ins.
  • Gentse scholieren besluiten om beweging verder te bouwen via eerste scholierenstaking op 22 oktober.

Woensdag en donderdag namen enkele honderden scholieren deel aan succesvolle sit-ins in verschillende Gentse scholen. De acties kwamen er na de oproep van de algemene vergadering van scholieren die doorging op 8 oktober op het Sint-Pietersplein met 500 deelnemers. De scholieren bespraken tijdens hun acties hoe ze verder kunnen bouwen aan een beweging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen op onderwijs.

Tijdens de actie op De Wingerd zei een scholier:

“De regering blijft vandaag potdoof voor de eisen van jongeren en werkende mensen. Als we echte verandering willen zullen we die moeten afdwingen. Dat zal alleen lukken door een massale beweging van onderuit uit te bouwen. Een staking moet de volgende stap zijn om nog meer mensen te betrekken in de beweging.”

 

De Gentse scholieren roepen alle scholieren, studenten, ouders en personeel op om mee de staking van 22 oktober te ondersteunen. Op de actie aan KA Gentbrugge werd gezegd:

“De besparingen zijn ook een aanval op de leerkrachten. Zij zullen meer en langer moeten werken voor hetzelfde loon en een lager pensioen. Wij staken niet tegen hen, we willen net met hen staken. Maar ook onze ouders, die straks de rekening moeten betalen, en alle studenten vragen we om mee actie te voeren op de 22ste!”

Koerian, woordvoerder van de Actief Linkse Studenten/Scholieren (ALS), zei:

“De brutale besparingspolitiek van deze regering raakt iedereen: jongeren, werkenden, ouders, personeel, gepensioneerden… Tot nu toe is ons verzet enkel op hoongelach onthaald. Alleen door de strijd op een massale basis te organiseren, zullen we niet alleen deze regering maar het hele besparingsbeleid kunnen kelderen. De beslissing van de Gentse scholieren om een eerste staking te organiseren is een belangrijke stap vooruit. Met een nationaal actieplan, afgekondigd door de vakbonden, ligt het pad open om een massale beweging uit te bouwen van jongeren en werkenden tegen alle besparingen.”