Scholierenstaking Gent: persbericht

De laatste dagen werd intensief campagne gevoerd op de Gentse scholen voor de eerste scholierenstaking. De reacties zijn veelbelovend en de oproep zal massaal gevolgd worden. De  €890 inschrijvingsgeld die vandaag voorgesteld wordt blijft onaanvaardbaar voor de Gentse scholieren! Er zal alvast zeker actie gevoerd worden op het Sint-Lucas, KA GentBrugge, Atheneum Voskeslaan, De Wingerd, De steinerschool. De staking wordt ook ondersteund door het studentenactiecomité van de Hogeschool Sint Lucas waar de poort ’s ochtends geblokkeerd wordt.

Verschillende scholen zullen in betoging naar het Sint Pietersplein trekken waar afgesproken wordt vanaf 9u30. De scholieren zullen een algemene vergadering organiseren in studentenhuis ‚de Therminal’ om verder actie te ondernemen en roepen alle scholieren, studenten, ouders en personeel op om de beweging te vervoegen.

Midas, scholier op het KA GentBrugge, schreef in zijn open brief aan de directie en leerkrachten:

“Wij gaan niet akkoord met de besparingspolitiek van onze nieuwe regeringen. Maar niet alleen de besparingen in het voor ons nu al schaarse budget voor het secundair onderwijs, dat zorgt voor situaties zoals container klassen, bouwvallige gebouwen, koude klassen,… . Maar ook zijn wij solidair met het personeel, de leerkrachten, zij die nu 1uur langer gratis zullen moeten werken, wat voor een leerkracht twee uur langer is. […] De Gentse scholieren roepen alle scholieren, studenten, ouders en personeel op om mee de staking van 22 oktober te ondersteunen.”

Koerian, woordvoerder van de Actief Linkse Studenten/Scholieren (ALS), zei:

“De Gentse scholieren zullen morgen tonen hoe we de strijd tegen de besparingen en de aanvallen op onze toekomst kunnen stoppen: via massaal protest. Deze staking is misschien de eerste maar  zal zeker niet de laatste zijn. De scholieren sluiten met deze actie aan bij het nationaal actieplan van de vakbonden om te bouwen naar een algemene staking op 15 december. 6 november moet daarom de volgende stap zijn. Wij roepen alvast alle scholieren, studenten en  personeel op om samen een onderwijs-blok te vormen op de nationale betoging in Brussel. Allemaal samen kunnen we niet alleen deze regering, maar ook het volledige besparingsbeleid weg staken.”